Riktiga reportrar festar med makten

Journalisten Niklas Svensson i samspråk med Fredrik Reinfeldt på Bukowskis 2005. Niklas Svensson skriver i dag att det är självklart att journalister ska umgås med makten.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag har druckit öl med Fredrik Reinfeldt, jag har ätit middag på kongresser med både kristdemokrater och folkpartister, jag har druckit sprit med Göran Perssons närmaste medarbetare. Jag har till och med bjudit riksdagsledamöter, landstingsråd och kommunpolitiker på vin i min bostad. Jag har kramat om kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och bjudits på alkohol i makens vinkällare.


 Men jag har också avslöjat att Fredrik Reinfeldts barnflicka vistades 

 illegalt i landet när hon var skriven på statsministerparets adress. Jag har jagat Göran Hägglund för att kristdemokrater försökt placera spioner i socialdemokraternas högkvarter på Sveavägen. Och Göran Perssons medarbetare har fått hantera mina avslöjanden om att chefen snattat godis och att dåvarande s-ministern Jan O Karlsson låtit skattebetalarna stå för en kräftskiva. Jag har avslöjat att Mona Sahlins bil körts trots att den var belagd med körförbud och jag har jagat Lars Leijonborg för både det ena och det andra. Kulturministern återkommer jag till.


Läser angreppet som Elisabet Höglund serverade oss på denna sida i går. Vi journalister ska alltid ”hålla politikerna på armlängds avstånd”, skriver hon.

 Inte utan stolthet berättade hon i sin artikel att hon på lördagskvällen bojkottade moderaternas kongressfest.

 Tänk om en minister slagit en annan minister på käften i baren. Tänk om någon av Höglunds kolleger kysst en politiker på dansgolvet. Då hade hon och Sveriges Television missat både nyheten och bilderna.

 Men inte DN:s reportrar. För de var där.

 Om vi då återvänder till makarna Adelsohn Liljeroths källare i slutet av 1990-talet. Det var på den tiden då den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn var Stockholms landshövding.

 Jag hade i den vevan avslöjat i Expressen att hans hustru haft olaglig tårgas i handväskan. Artikeln ledde till att vår nuvarande kulturminister åtalades och senare dömdes för olaga vapeninnehav.

 Innan vi den novemberkvällen hamnade i Tessinska palatsets vinkällare på Slottsbacken 4 bjöds det på Mårten Gås-middag. Jag minns att välgörenhetssällskapet Stallbröderna – med artisten Lasse Berghagen och H&M-Stefan Persson i spetsen – var garderobiärer och tog emot våra rockar.

 Vi var många reportrar och chefredaktörer på den middagen. Bland gratisätarna fanns Aftonbladets Anders Gerdin.

 Jag har efteråt funderat över hur många tusen kronor vi drack upp den kvällen, vi journalister. Behöver jag säga att det var skattebetalarna som stod för notan.

 Själv har jag den kvällen och många andra att tacka för några av mitt livs största avslöjanden.

 Rätt eller fel att umgås på kvällarna med maktens män och kvinnor om man är journalist?

 Fel, säger Elisabet Höglund.

 Spana in Almedalen, säger jag.


När socialdemokraterna ordnar journalistmiddag under politikerveckan är ett 50-tal reportrar på plats. Jag minns hur Göran Persson för ett par år sedan gled runt mellan borden på den middagen och frågade journalisterna hur maten och vinet smakade.

 Några timmar senare stod samma journalister i baren på Donners brunn och bjöd politiker och tjänstemän på vin och sprit.

 Där fanns reportrar från TT, DN, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet. Om jag inte helt missminner mig fanns även reportrar från Sveriges Television i just den baren under veckan.

 Klart att vi journalister ska umgås med makten om vi får chansen. Upp med kreditkortet och bjud politiker och tjänstemän på både middagar och vin.

 Så jobbar en bra journalist. Och så byggs kontaktnät och förtroende som när skandalen briserar kan vara helt avgörande.

 De vinflaskor jag bjudit på har gett mig hundrafalt tillbaka i nyheter, avslöjanden och viktig bakgrundsfakta.

 Någon som vill bli bjuden på ett glas vin i veckan – mot ett saftigt avslöjande?

 Bli min vän på Facebook, föreslå sedan tid och plats.


NIKLAS SVENSSON

 Niklas Svensson var reporter på Expressen åren 1996–2006. Startade nyhetssajten Politikerbloggen.se hösten 2006. Från 1 november är han reporter på TV4 Nyheterna. Den mäktigaste kvinna Niklas Svensson kramat är Astrid Lindgren, och det är han stolt över.