Rikta ett skarpt krav mot Brasiliens president

Att som Bolsonaro aktivt motarbeta en räddning av det brinnande Amazonas behöver få skarpa politiska och ekonomiska konsekvenser, skriver MP-topparna.
Foto: DISA SAMPAIO/XINHUA/POLARIS IMAGES
Janine Alm Ericson är utrikespolitiska talesperson för MP.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Lorentz Tovatt är klimatpolitisk och näringspolitisk talesperson för MP.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Redan nu bör det riktas ett skarpt krav mot Bolsonaro: Agera för att skydda regnskogen eller gå miste om europeisk handel, skriver MP:s Janine Alm Ericson och Lorentz Tovatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Amazonas skogar brinner som aldrig förr och konsekvenserna för världens miljö- och klimatarbete är enorma. Bränderna pekas av forskare ut som anlagda för att skapa mer mark åt jordbruket. Naturkatastrofer så som denna, som till stor del beror på politik, måste få politiska och ekonomiska konsekvenser. Straffa Bolsonaro med krav om utebliven handel. 

En förutsättning för liv på jorden

När Amazonas regnskog brinner är det en bit av förutsättningarna för att kunna leva på den här planeten som brinner upp. Brasiliens regnskog avvecklas i allt raskare takt och träd skövlas för att bland annat göra plats för betesmarker. Betesmarker som efter några år kan omvandlas till jordbruksmark där sojabönor för export till Europa kan odlas fram. Kortsiktiga ekonomiska intressen sätts än en gång före klimatet och den biologiska mångfalden – och konsekvenserna är förödande.


LÄS MER: Alla Expressens nyheter om bränderna i Amazonas 


Samtidigt som bränderna härjar sprids konspirationsteorier om lågornas orsak från Brasiliens president Bolsonaro. Istället för att lägga fokus på det ohållbara lant- och skogsbruk som hotar regnskogen har han i uttalanden beskyllt miljörörelsen för att ligga bakom bränderna och förminskat dess omfattning.

När världsledarna från G7-mötet gick ut med att de avser att skjuta in pengar till räddningen av Amazonas har Bolsonaro tackat nej och istället frågat sig vilket intresse resten av världen har i Amazonas. Svaret på den frågan är enkel - Amazonas är jordens lungor och det som sker där är en angelägenhet för hela världen. 

Hur används våra pensionspengar?

Mot Bolsonaros agerande och uttalande behöver omvärden kraftigt markera. Att aktivt motarbeta en räddning av Amazonas behöver få skarpa politiska och ekonomiska konsekvenser.

Investeringar i AP-fonderna är en av delarna som kan ses över för att sätta mer press på Brasilien. Att regeringen nu avser att se över investeringarna i Sydamerika är viktigt och välkommet. Svenska pensionspengar ska bidra till ett ökat klimatarbete i världen, inte till motsatsen. 

Hota med handelsavtalet

Den handel som Sverige och EU bedriver med andra ska grundas på hållbar utveckling. Därför behöver Brasiliens regeringen tydligt agera för att respektera och handla efter Parisavtalet för att EU ska kunna skriva under handelsavtalet med Brasilien. Det innebär bland annat att kraftigt agera mot den illegala skogsskövlingen och återskapa regnskogen i Amazonas. Redan nu bör det riktas ett skarpt krav mot Bolsonaro – agera för att skydda regnskogen eller gå miste om europeisk handel. Tiden när kortsiktiga ekonomiska intressen tilläts sättas framför framtiden måste vara förbi. 


Av Janine Alm Ericson

Utrikespolitisk talesperson (MP)

Lorentz Tovatt

Klimatpolitisk och näringspolitisk talesperson (MP)