Foto: Nisse Schmidt
 Foto: Nisse Schmidt

Riksidrottsförbundets inställning är förlegad

Publicerad

Att Riksidrottsförbundet avråder från att äta kosttillskott är obegripligt och kan försämra förutsättningarna för Sveriges idrottare, skriver Rikard Grip, Lars Fins och Johan Sares.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Den 18 februari är det invigning av skid-VM i Falun. En folkfest som beräknas locka upp emot 500 miljoner tv-tittare och över 200 000 besökare från hela världen.

Att få representera Sverige under ett VM på hemmaplan är en dröm för landets alla idrottare. För att nå dit krävs det tusentals timmar av träning. Balansen mellan kost, motion och vila är extremt viktigt, något som det svenska längdlandslaget är högst medvetna om.

Längdlandslagets åkare tränar i genomsnitt 15-20 timmar per vecka. Träningspassen kräver snabb återhämtning och behovet av att tillföra kroppen rätt mängd energi är av högsta vikt.

Därför äter en landslagsåkare i snitt 25-30 procent mer än en vanlig person. Trots det är behovet att tillföra ytterligare energi inför, under och efter träningspassen ett måste för att få maximalt resultat av träningen.

Tillsammans med Nordens största hälsokedja Life, har det svenska längdlandslagets egna dietister därför låtit utveckla flertalet kosttillskott som bland andra sportdryck, återhämtningsdryck och energibars. Produkterna används på daglig basis och hjälper våra landslagsmän och kvinnor att klara extremt hård träning och få ut bästa möjliga resultat.

Men det svenska Riksidrottsförbundet, som är en paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen, är av en helt annan uppfattning.

Deras främsta uppgift är att stötta och företräda idrottsrörelsen i kontakter med bland annat myndigheter, politiker och beslutsfattare. De har gått ut och kampanjat och aktivt avrått från att använda kosttillskott. Detta innebär att idrottare, motionsidrottare såsom elitidrottare, får svårt att få i sig all den näring som krävs för att kunna tillgodogöra sin träning.

Men enligt Riksidrottsförbundet är all form av kosttillskott onödigt för såväl motionärer som atleter på absoluta högsta elitnivå - så länge man följer Livsmedelverkets rekommendationer. En inställning som vi anser är förlegad, felaktig och direkt vilseledande.

Lars Fins

Ett flertal studier visar tydligt att många av oss har stora problem att följa Livsmedelverkets rekommendationer i praktiken. I en statistiskt säkerställd undersökning som genomfördes under 2013 svarade hela 41 procent av svenskarna att de har problem att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Det finns alltså, i motsats till Riksidrottsförbundets förmaningar, ett tydligt behov av att komplettera mathållningen med kosttillskott för många svenskar. I synnerhet gäller detta för elitidrottare som tränar väldigt mycket. Att Riksidrottsförbundet bortser från detta faktum är obegripligt och något som på sikt kan försämra förutsättningarna för Sveriges idrottare.

Olympiatoppen har huvudansvaret för att utveckla norsk toppidrott. På sin hemsida har de listat kosttillskott som kan underlätta för idrottare som tränar hårt. De skriver utförligt att de kosttillskott som kategoriseras som låg risk inte medför någon hälsofara när de brukas enligt rekommendationerna. Olympiatoppen vägleder snarare än att missvisar som vår svenska instans i dag gör.

Om Sveriges skidåkare lyssnat till Riksidrottsförbundets förmaningar om att kosttillskott inte behövs under hård träning hade medaljchanserna i årets VM varit betydligt mindre.

Att tillsynen av försäljningen av kosttillskott måste skärpas råder det inget som helst tvivel om. Men Riksidrottsförbundet måste bli mer konsekventa i sina granskningar av både nya och etablerade aktörer för att på så vis hjälpa konsumenten att skilja på oseriösa och seriösa aktörer.

Vi är övertygade om att det därför behövs en mer öppen debatt och nyanserad granskning av kosttillskott än vad vi har sett hittills. En bra början vore att lära av vårt grannland och Olympiatoppen.

 

Rikard Grip

Förbundskapten för Svenska längdlandslaget

Lars Fins

Koncernchef för nordiska hälsokedjan Life och styrelseledamot i Ren Idrott

Johan Sares

Längdchef för Svenska längdlandslaget

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag