Den 18 februari är det invigning av skid-VM i Falun. En folkfest som beräknas locka upp emot 500 miljoner tv-tittare och över 200 000 besökare från hela världen.
Att få representera Sverige under ett VM på hemmaplan är en dröm för landets alla idrottare. För att nå dit krävs det tusentals timmar av träning. Balansen mellan kost, motion och vila är extremt viktigt, något som det svenska längdlandslaget är högst medvetna om.
Längdlandslagets åkare tränar i genomsnitt 15-20 timmar per vecka. Träningspassen kräver snabb återhämtning och behovet av att tillföra kroppen rätt mängd energi är av högsta vikt.
Därför äter en landslagsåkare i snitt 25-30 procent mer än en vanlig person. Trots det är behovet att tillföra ytterligare energi inför, under och efter träningspassen ett måste för att få maximalt resultat av träningen.
Tillsammans med Nordens största hälsokedja Life, har det svenska längdlandslagets egna dietister därför låtit utveckla flertalet kosttillskott som bland andra sportdryck, återhämtningsdryck och energibars. Produkterna används på daglig basis och hjälper våra landslagsmän och kvinnor att klara extremt hård träning och få ut bästa möjliga resultat.
Men det svenska Riksidrottsförbundet, som är en paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen, är av en helt annan uppfattning.
Deras främsta uppgift är att stötta och företräda idrottsrörelsen i kontakter med bland annat myndigheter, politiker och beslutsfattare. De har gått ut och kampanjat och aktivt avrått från att använda kosttillskott. Detta innebär att idrottare, motionsidrottare såsom elitidrottare, får svårt att få i sig all den näring som krävs för att kunna tillgodogöra sin träning.
Men enligt Riksidrottsförbundet är all form av kosttillskott onödigt för såväl motionärer som atleter på absoluta högsta elitnivå - så länge man följer Livsmedelverkets rekommendationer. En inställning som vi anser är förlegad, felaktig och direkt vilseledande.

Ett flertal studier visar tydligt att många av oss har stora problem att följa Livsmedelverkets rekommendationer i praktiken. I en statistiskt säkerställd undersökning som genomfördes under 2013 svarade hela 41 procent av svenskarna att de har problem att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Det finns alltså, i motsats till Riksidrottsförbundets förmaningar, ett tydligt behov av att komplettera mathållningen med kosttillskott för många svenskar. I synnerhet gäller detta för elitidrottare som tränar väldigt mycket. Att Riksidrottsförbundet bortser från detta faktum är obegripligt och något som på sikt kan försämra förutsättningarna för Sveriges idrottare.
Olympiatoppen har huvudansvaret för att utveckla norsk toppidrott. På sin hemsida har de listat kosttillskott som kan underlätta för idrottare som tränar hårt. De skriver utförligt att de kosttillskott som kategoriseras som låg risk inte medför någon hälsofara när de brukas enligt rekommendationerna. Olympiatoppen vägleder snarare än att missvisar som vår svenska instans i dag gör.
Om Sveriges skidåkare lyssnat till Riksidrottsförbundets förmaningar om att kosttillskott inte behövs under hård träning hade medaljchanserna i årets VM varit betydligt mindre.
Att tillsynen av försäljningen av kosttillskott måste skärpas råder det inget som helst tvivel om. Men Riksidrottsförbundet måste bli mer konsekventa i sina granskningar av både nya och etablerade aktörer för att på så vis hjälpa konsumenten att skilja på oseriösa och seriösa aktörer.
Vi är övertygade om att det därför behövs en mer öppen debatt och nyanserad granskning av kosttillskott än vad vi har sett hittills. En bra början vore att lära av vårt grannland och Olympiatoppen.
Rikard Grip
Förbundskapten för Svenska längdlandslaget
Lars Fins
Koncernchef för nordiska hälsokedjan Life och styrelseledamot i Ren Idrott
Johan Sares
Längdchef för Svenska längdlandslaget