Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Resurserna ska gå till dem med stora behov

Åsa Regnér
Foto: Lisa Mattisson Exp / LISA MATTISSON EXP

De personliga exempel vi sett den senaste tiden där barn med mycket stora behov inte längre får assistans stärker bilden av att vi behöver en översyn av lagen, skriver barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK


Jag har läst den artikel Christel Juhlin skrivit med anledning av Försäkringskassans beslut om den oro som hennes familj just nu befinner sig i. De känner en rädsla för att deras barn inte längre ska få assistans.

Jag har även läst flera andra artiklar, brev och inlägg på ungefär samma tema.

Samhället ska ge stöd till de individer som behöver stödet som mest. Problemet i de här fallen tycks vara att samhället inte räcker till.

I många inlägg nämns också regeringens arbete för en hållbar kostnadsutveckling. Assistanskostnaderna har dubblerats under det senaste decenniet. Regeringen är angelägen om att pengarna når till rätt ändamål.

Det betyder dock inte att personer med stora behov ska få mindre stöd i framtiden, tvärtom förväntar regeringen att antalet assistanstimmar kommer öka även kommande år.


LÄS MER: För oss är personlig assistans livsviktigt


Ambitionen är dock att ökningen ska ske i en långsammare takt och att resurser ska gå till den med stora behov, inte till stora vinster.

Utvecklingen ska vara kontrollerad och rättvis. De exempel vi sett den senaste tiden där barn med mycket stora behov inte längre får assistans är inte de första exemplen på att assistansersättningen eller LSS inte lever upp till sina ambitioner om goda levnadsvillkor och delaktighet. Därför ser vi över lagstiftningen.

De personliga exempel vi sett den senaste tiden där barn med mycket stora behov inte längre får assistans stärker bilden av att vi behöver en översyn av lagen.

Därför tillsatte vi också en sådan översyn under våren, som bland annat ska stärka barnperspektivet.

Regeringen gav också vid årsskiftet Inspektionen för socialförsäkringen ett uppdrag att just se hur tolkningarna kring vad som är egenvård fungerar, och vid behov återkomma med förslag på åtgärder. Myndigheten ska leverera sitt svar till regeringen i mitten av december och utifrån kommer vi att ta ställning till vad som kan bli nästa steg.


Åsa Regnér

barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S)