Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Respektlöst av Annie Lööf när KU granskar

Annie Lööf.
Foto: Sven Lindwall

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"KU är en viktig institution som jag har stor respekt för, så jag tar givetvis till mig av den kritik som förs fram."

Det förklarade näringsminister Annie Lööf sedan riksdagens konstitutionsutskott riktat kritik mot henne för hanteringen av fakturan för den sommarmiddag hon bjöd sin stab på.

Men när KU nu fortsätter granskningen har respekten ersatts av nonchalans.

Under sin andra utfrågning i KU förklarade Annie Lööf att redan dagen innan Aftonbladet begärde ut fakturan sattes arbetet i gång att vidarefakturera kostnaden till Centerpartiet.

Ekots Erik Hedtjärn har kunnat belägga att tjänstenoteringen som indikerade att fakturan skulle betalas av Centerpartiet och inte av skattebetalarna gjordes redan två månader innan Aftonbladet krävde ut fakturan. Inte strax före begäran som Annie Lööf hävdat.


Nils Funcke.
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

Utöver att begära in handlingarna som bekräftar att Annie Lööf ännu en gång lämnat felaktiga uppgifter till KU ställde också utskottet enligt konstens alla regler en öppen fråga. Syftet var att regeringen skulle förklara varför departementsledningen först när Aftonbladet begärde ut fakturan såg till att kostnaden för middagen vidarefakturerades till Centerpartiet.

"Regeringskansliet har ingen ytterligare kommentar", svarade regeringen via regeringskansliets rättschef. Eftersom regeringens skrivelse inte innehåller någon kommentar överhuvudtaget är svaret respektlöst. Översatt till gatuspråk skulle det närmast liknas vid ett sträckt långfinger.


NILS FUNCKE

är frilansjournalist och tryckfrihetsexpert