Respektera mig som vill ta en julsnaps

Malin Martinsson.
Foto: Tommy Nilsson.
Snaps.
Foto: Claudio Bresciani / Tt
Julbord.
Foto: Leif R Jansson / Tt

Som vuxen vill jag kunna dricka en mugg vinglögg, ta en snaps till sillen eller dricka någon julöl – trots att det är julafton och barnen är med. Så länge jag inte blir ”packad” ser jag det inte som ett problem, skriver Malin Martinsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag anser att julen är barnens viktigaste högtid och att vi vuxna bär ansvaret för hur våra traditioner ska följa med barnen i resten av deras liv. 

Vill vi att julen ska vara ett fint minne, eller att det ska vara ångestfyllt med hemska minnen? Det är upp till oss föräldrar som får låna dessa små kronjuveler till barn att forma deras liv.

Jag är definitivt positiv till att man som vuxen ska kunna dricka en mugg vinglögg, ta en snaps till sillen eller att dricka någon julöl när man firar jul. Jag tycker att det är gott med ett glas bubbel eller ett glas gott rött vin på nyårsafton.

Jag ser det inte som ett problem så länge jag inte blir ”packad”, ändrar personlighet eller uppför mig på ett oansvarigt sätt inför barnen. Jag anser att jag lär och har lärt mina barn att ha ett bra förhållningssätt till alkohol genom att visa att man kan dricka med måtta.

Vi har däremot olika gränser för hur mycket alkohol vi tål och om jag inte kan känna den gränsen, anser jag att jag ska låta bli att dricka och ta ”fyllan” när barnen inte är närvarande.

Jag vet att många barn far illa kring juletider (och resten av året med så klart) och det är oerhört tragisk och inte acceptabelt överhuvudtaget.


Ibland undrar jag om inte det största problemet är att det i vårt fega “Svenssonsamhälle” finns vuxna människor omkring utsatta barn som väljer att blunda i stället för att agera.

Om du känner någon som har problem med alkohol bör du överväga att inte erbjuda den där alkoholhaltiga drycken under julen, eller kanske hålla ett öga på hur barnen har det. Hur svårt kan det egentligen vara? På så sätt kan du i alla fall hjälpa ett barn, eller se till att barnet slipper ta hand om sina berusade föräldrar och få ljusa minnen och fina traditioner i stället för julångest och livslånga ärr i själen.

Alla barn är alla vuxnas ansvar enligt mig och vi bär ett gemensamt ansvar allihop för alla våra barn! Och vet du en sak? Du är minst lika mycket skurk om du väljer att se på när ett barn drabbas av berusade föräldrar som om du själv dricker dig redlös inför barnen.


Många barn har sorgligt nog tvingats uppleva småfulla föräldrar allt för ofta och väljer därför att helt ta avstånd från alkohol när barnen är närvarande.

Jag kan verkligen förstå att det är traumatiskt för de som växer upp, eller har växt upp med föräldrar med alkoholproblem och jag önskar att ingen ska behöva uppleva detta. Dessa barn bär på säkert mycket skam och oro på grund av sina föräldrars handlande som präglar dem inför alla traditioner, som julen till exempel.

Jag respekterar till 100 procent att deras inställning till alkohol med barnen närvarande är ett klart och tydligt nej, och att det innebär nolltolerans i alla avseenden. Jag dömer inte detta val alls.

Jag har inga problem med att bara hålla mig till ett glas och därför känns det okej att jag tar en snaps. Och i ärlighetens namn så är jag ”skitdålig” på att dricka. Jag dricker gärna annat som är alkoholfritt. Lika mycket som att jag respekterar de som inte väljer att dricka alkohol framför barn så hoppas jag att de kan respektera mig som vill ta en julsnaps eller bubbel till nyår under ordnande former.

Jag kommer aldrig någonsin att acceptera att ett barn blir illa behandlat vare sig psykiskt eller fysiskt på grund av alkohol (eller annat), men jag kommer inte heller att sluta ta min julsnaps eftersom att jag är en av de som faktiskt kan hantera alkohol. Mina barn är lyckligt lottade.


Malin Martinsson 

Personalchef

Bloggare