Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Replikerna avslöjar förvrängda sanningar"

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Jag läser de tre svarsartiklarna från en tankesmed, en riksdagsgruppledare och en vårdvinstlobbyist. Ingen har något att komma med annat än lösryckta citat, icke-konkreta påståenden om att jag läst dåligt eller räknat ihop siffror, trots att jag räknat riktigt och drar en rimlig slutsats: nämligen att 90 procent enligt en opinionsmätning, men bekräftat av flera är djupt kritiska till vinst i välfärden. I den rapport och den argumentationssamling Katalys gett ut om vinst i välfärden visar vi mycket tydligt på den starka folkopinionen i frågan. Människor i det här landet tycker att vinsterna bör förbjudas, begränsas eller regleras. En minoritet på åtta procent vill ha fritt vinstuttag som i dag. Det är klart att de som lever gott på vård, skola och omsorg och sina välriktade sugrör till skattepengarna är livrädda för att sugrören ska ryckas bort.

Därför - och detta är det obehagliga - är hotet för dessa mäktiga företagare att folkviljan får genomslag. De måste alltså hindra politikerna att lyssna på folket. Därför pågår just nu ett stort påverkansarbete för att förmå politiker att inte föreslå ett vinstförbud.

Katalys har i sin granskning visat att nästan allt det vinstlobbyisterna påstår är mycket tveksamt eller direkt oriktigt. Sanningen är att förespråkarna för vinst inte har något att komma med utom sina pengar och inhyrda budbärare. De har både folket och verkligheten mot sig. De måste alltså skarva och förvränga sanningen för att ha en chans. Deras svar på min artikel och Katalys argumentsamling blir i sig själv en perfekt provkarta på hur ihåligt deras falska argument ekar. De har inget att komma med.

 

Daniel Suhonen

Chef för Katalys