Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

REPLIK: Ta strid för människovärdet

"Det vore katastrofalt om Sverige börjar sluta sig mot omvärlden. Kriget i Syrien kommer nämligen inte ta en paus", skriver Maria Ferm (MP). Foto: Christian Örnberg

Det är när många människor tvingas på flykt som medmänsklighet behövs som mest. Men just när asylrätten behövs som bäst höjs röster för att vi ska göra mindre och rädda färre, skriver Maria Ferm i en replik till Bertil Torekull.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Inte sedan Andra Världskriget har så många människor varit på flykt i världen som nu. Människor flyr undan förföljelse, våldtäkter och kemiska vapen i Syrien. Det är när många människor tvingas på flykt som medmänsklighet behövs som mest.

Och tyvärr är det just när asylrätten behövs som bäst som röster höjs för att vi ska göra mindre och rädda färre. Idag skriver Bertil Torekull i Expressen om att Sverige tillfälligt bör stoppa invandringen.

Det vore katastrofalt om Sverige börjar sluta sig mot omvärlden. Kriget i Syrien kommer nämligen inte ta en paus. Visst hade det varit bättre för mottagandet om vi varit förberedda på att denna oerhörda humanitära katastrof skulle ske, men så fungerar inte krig. Terrorsekten IS kommer fortsätta sina härjningar och människor kommer vara tvungna att fly.

UNHCR:s flyktingkommissarie António Guterres konstaterar att "det blir inte bättre av att de länder som gör rätt börjar göra fel". Sverige och Tyskland tar ett stort ansvar för flyktingmottagandet. Vi ska inte delta i en kapplöpning mot botten med andra europeiska länder utan förmå fler att hjälpa till. EU:s medlemsstater måste förbättra sitt mottagande och göra mer för de som tvingats på flykt.

Istället för utspel om att göra migrationspolitiken mer restriktiv bör förslagen handla om hur etableringen av nyanlända i samhället kan förbättras. Alla Sveriges kommuner bör hjälpas åt med mottagandet så att etableringen påskyndas, tidigare insatser behövs så att nyanlända snabbare lär sig språket och påbörjar validering och utbildning. Bostadsbyggandet måste öka och civilsamhället ges en tydligare roll i etableringsprocessen.

Självfallet är det en utmaning för samhället att många behöver hjälp samtidigt, men långsiktigt gagnar öppenheten vårt land. De undersökningar som gjorts av hur det gått för de som kom till Sverige från Balkan på 1990-talet visar att det gått relativt bra, särskilt för de unga. För dem som var barn när de flydde läser fler vidare på universitet än inrikes födda, och i gruppen som är 30 år i dag är runt 80 procent i sysselsättning. Och bland de barn till Balkanflyktingar som fötts i Sverige finns inga märkbara skillnader alls.

Raoul Wallenberg lyckades rädda 100000 judar undan en säker död bland annat genom att dela ut svenska skyddspass under Andra Världskriget. Vi har all anledning att känna en enorm stolthet över det Raoul Wallenberg åstadkom.

Hur vi agerar nu kommer avgöra hur de som kommer efter oss ser på oss och på vår tid. Ska de tänka tillbaka på vår tid och se att vi var en del förtrycket eller att vi tog strid för människovärdet?

 

Maria Ferm

Migrationspolitisk talesperson, Miljöpartiet de gröna