Foto: Jae C. Hong
 Foto: Jae C. Hong

Replik: Sverige ingår ohelig knarkallians med Ryssland och USA

Publicerad

Den svenska regeringen försvarar en närmast evangelisk strategi mot narkotikan, skriver Damon Barrett och Louise Persson.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

"Tillsammans med USA och flera andra allierade trappar vi nu upp den globala kampen mot narkotika” skrev barn- och hälsominister Maria Larsson i Expressen (20/5).

I måndags visades denna ideologiska allians upp för allmän beskådan genom att Larsson, tydligen i rollen som regeringens narkotikaideolog, undertecknade en överenskommelse med narkotikasamordnare från Ryssland, Förenta staterna, Italien och Storbritannien.

Denna överenskommelse är mer av ett separat policydokument och sker vid sidan om de avtal och deklarationer som EU och FN redan kommit överens om och som bland annat Sverige förbinder sig att följa.

Dokumentet skall ses som ett tydligt svar på den starkt växande opinionen på hög nivå som sker runt om i världen, där en öppnare debatt efterlyses och där krav på reformer reses. Det finns ett stort behov hos dessa regeringar att bemöta denna opinion med en enad front, och på så vis skapa illusionen av styrka och enighet.

Att välja allierade som USA och Ryssland, två länder som rutinmässigt kränker mänskliga rättigheter i ”nolltoleransens” namn, är ett stort misstag. Rysslands ”drogtsar” och narkotikasamordnare Viktor Ivanov har ett förflutet i KGB.

Den verkliga ögonöppnaren är just alliansen med Ryssland och USA – två länder vars misslyckade narkotikapolitik inte lett till något annat än statistiska skräckföreställningar. Detta kommer Sverige inte i närheten av, och det är något som varken den svenska regeringen eller dess invånare någonsin skulle tolerera på hemmaplan.

Det borde stämma till eftertanke att Ryssland har en av de värsta hiv-epidemierna i världen. En majoritet smittas genom injektionsbruk, men samtidigt tillbakavisar den ryska regeringen vetenskapliga rön, vägrar sprutbytesprogram, förbjuder metadon och bannlyser information, stänger ner all offentlig debatt och trakasserar människorättsaktivister. Ryssland fängslar mer än dubbelt så många kvinnor för narkotikabrott som hela EU tillsammans.

Förbudet mot metadon har kastat in opiatberoende ryska injektionsnarkomaner in i ett destruktivt bruk av så kallad ”krokodil”, en billig opiatblandning från kodeintabletter, som äter upp mänskligt kött. Ryssland ropar dessutom på militära interventioner mot heroinproduktionen i Afghanistan, något som skulle kunna utsätta svenska trupper för ökade risker. Detta gjordes av den ryska narkotikasamordnaren Ivanov, direkt efter att han undertecknat överenskommelsen med Maria Larsson.

I USA, en annan av Sveriges "allierade" enligt Maria Larsson, fungerar narkotikalagarna i praktiken diskriminerande. Sannolikheten att dömas för narkotikabrott för en svart person i USA är tio gånger högre än för en vit person.

Att narkotikalagstiftningen skulle kunna fungera diskriminerande även i Sverige är inte otänkbart och det finns indikatorer på att så sker. Är Sverige beredda på sådana strukturella konsekvenser, och vore det acceptabelt?

Både Ryssland och USA har allvarliga narkotikaproblem, bland de värsta i världen. Är då lösningen att Sverige ska gå i allians med länder som misslyckats i sina ambitioner och ännu allvarligare kränker och medverkar till att skada människor?

Även om det finns allvarliga problem med svenska narkotikapolitiken (exempelvis bristen på sprutbytesprogram och bristande åtgärder för människor med narkotikaberoende som sitter i fängelse), överskuggas de av situationen i dessa länder.

Det är svårt att se vad Sverige tjänar på detta arrangemang – förutom att undvika en öppen debatt om narkotika och reformer. Vad som är säkert är att Ryssland och USA tjänar på sin närhet till Sverige. De kan peka på sin politik som synonymt med den "svenska modellen" och det goda ryktet som försvarare av mänskliga rättigheter, där Sverige historiskt har ett gott rykte. Det enda som tycks binda samman landet med sina nya "allierade" är det nästan evangeliska stödet för förbud som narkotikasamordnarna för fram.

Det är ett misstag som får Maria Larsson och den svenska regeringen att framstå i dålig dager.

Som vanligt är det en önskan om att framstå som tuff i narkotikafrågan som kastar en skugga över det som betyder något – hälsa, värdighet och mänskliga rättigheter.

Damon Barrett och Louise Persson

Damon Barrett är vice ordförande för Harm Reduction International. Louise Persson är forskningsansvarig på Svenska Brukarföreningens Vänner

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag