Replik: Sidas bästa får inte gå före bra bistånd

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

 Anders Östman
Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för Sida, saknar en analys om förutsättningarna för investeringar överhuvudtaget i till exempel Afrika där just diskussionen om landgrabbing är högljudd. Investeringar i Afrika - utländska som inhemska - är nödvändiga för att gå från fattigdom till välstånd.

Men det avgörande handlar om de leder till nödvändig ekonomisk omvandling, det vill säga ökad produktivitet, framför allt inom jordbruket och diversifiering av ekonomierna.

 

Forskningen visar på att den höga tillväxten i många länder i dag i Afrika inte gör det. Dagens tillväxt vidmakthåller ett mönster med råvaruutvinning och fastlåsning i patron-klientförhållanden, som länge utmärkt regionen. Omvärldens jakt på Afrikas naturresurser leder även till minskad industrialisering.

 

Mycket av biståndet till Afrika har även bidragit till att konservera detta produktionsmönster. Där är målet inte ökad produktivitet som "bekämpar hunger", utan handlar om vad generaldirektören ger uttryck för, " bistå fattiga" - ett välgörenhetsperspektiv.

Fattigdomen i Afrika har mycket litet med pengar att göra. Vad som gör människorna fattiga i Afrika är ett resultat av politikers beslut, som inte är särskilt gynnsamma för utveckling. Dessa samband tycks dagens Sida bortse ifrån.

Det statliga svenska biståndet borde handla om vad som har betydelse för verklig utveckling - inte om vad biståndsorganisationer och Sida mår bra av.


Anders Östman,
utvecklingsanalytiker på Sida

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag