Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

REPLIK: Människo-handelsliknande företeelser är problemet

Beatrice Ask.Foto: Samuel Unéus

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tiggeri är inte olagligt och borde inte heller bli det. Däremot anser den Moderata trygghetsarbetsgruppen att det bör övervägas om situationer där någon utnyttjar andra som befinner sig i en utsatt ställning för tiggeri bör förbjudas. Att mer eller mindre tvinga någon att tigga och dessutom ta pengarna är knappast försvarligt. Den inställningen kritiseras av Aaron Israelson, chefredaktör för Faktum, som anser att det främst skulle drabba romer. Jag delar inte den uppfattningen.

Det är tydligt att det blivit vanligare med människor som tigger. I vissa fall rör det sig om en människohandelsliknande företeelse. Givaren tror att pengarna som skänks till den som tigger hjälper en utsatt människa men gåvan hamnar i stället hos personer som utnyttjar tiggare som en egen inkomstkälla. Den som tigger är i dessa fall helt i händerna på den som arrangerar tiggeriverksamheten.

Innan man går vidare med ett förbud i dessa fall behövs en kartläggning, bland annat av hur omfattande problemet är. Denna första del av det Moderata förslaget berör Aaron Israelson överhuvudtaget inte.

I stället kommer han med påståenden om hur situationen för tiggarna i Sverige ser ut i dag. Det är dock oklart vilken grund han har för dessa. Sanningen är att det finns väldigt lite kunskap om detta. För att förbättra kunskapsläget måste en grundlig kartläggning göras, vilket är en viktig slutsats i vår rapport.

Beatrice Ask (M)

Justitieminister