Replik: Kritiken är inte antisemitism

Publicerad
Uppdaterad
Broderskapsrörelsens Ulf Carmesund efter kritiken.
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Söndag den 18 mars genomfördes ett seminarium i ABF-huset i Stockholm med titeln: ”Irak, Palestina, Afghanistan - samma ockupation?” där talarna i ett fritt offentligt samtal och med olika åsikter diskuterade dessa tre konflikthärdar. Seminariet erbjöd en inblick i tre konflikter som påverkar världen, och flera av talarna formulerade hård kritik mot Israels, USA:s och Sveriges politik. Seminariet arrangerades av FiB tillsammans med ABF. Som moderator hade arrangörerna inbjudit mig som sakkunnig i frågan.
I Expressen den 22 mars anklagar Jesper Svartvik från Svenska kommittén mot antisemitism en av talarna, Gilad Atzmon, för att vara antisemit och Broderskapsrörelsen och dess förre ordförande Evert Svensson för att rekommendera antisemitisk litteratur.
Gilad Atzmon är själv jude, och när Svenska kommittén mot antisemitism börjar kalla judar för antisemiter så finns det risk att man urholkar begreppet antisemit på allt rimligt innehåll, och därmed gör man kampen mot antisemitismen en stor otjänst. Atzmon är kritisk till staten Israels politik och judiska organisationer som stödjer staten Israels politik i alla judars namn. Atzmon tillhör den grupp judar som vägrar att förknippas med den israeliska ockupationen och staten Israels folkrättsbrott. Hans kritik riktar sig mot den politik och ideologi som leder till folkrättsbrott, inte mot det judiska.

En accepterad innebörd i begreppet antisemitism är: förakt för judar, eller våld och hets mot judar för att de är judar. När Svenska kommittén mot antisemitism motarbetar just detta får de stort stöd från Broderskapsrörelsen. Men under seminariet den 18 mars förekom inga antisemitiska uttalanden.
Broderskapsrörelsen har haft en genomarbetad och konsekvent linje i Israel/Palestina-frågan i snart 40 år. Israel har rätt till säkra och erkända gränser, men måste upphöra med sin ockupation av Gaza, Västbanken och Östra Jerusalem för att ge palestinierna möjligheter till ett eget land. Vi tar lika bestämt avstånd från antisemitism som folkrättsbrott.

ULF CARMESUND
Internationell sekreterare
Broderskapsrörelsen – Sveriges kristna socialdemokrater.   

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag