Replik: Israel-kritikerna har fel igen

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
På Palestinagruppernas hemsida återfinns Hizbollah en gång, utan något som helst avståndstagande. Hamas får man ett tiotal träffar på, utan något avståndstagande från terrorism och självmordsbombningar men däremot med krav på att Hamas inte längre ska betraktas som terrorister.

Med Hamas
samarbetar de svenska Palestinagrupperna samtidigt som man kraftfullt driver att terrorstämpeln ska lyftas. Gahrtons och Westers indignation över mitt påpekande att de inte tar avstånd från dessa organisationers hat och våldsdyrkan är svår att förstå, liksom att de faktiskt väljer att försvara Hamas som icke-terrorister.

Jag anser i allra
högsta grad att det finns anledning att slå vakt om tonåringar som utnyttjas av terrorgrupper. Problemet är att vare sig de svenska Palestinagrupperna eller Rädda Barnen tycks bekymra sig om att de utnyttjas och av det skälet fängslas av israeliska myndigheter.

Det förvånar mig inte när det gäller Palestinagrupperna. När det gäller Rädda Barnen är det mer anmärkningsvärt. De har tidigare censurerat rapportering om hur palestinska flickor utsätts för hedersvåld. Nu bortser de från att barn används för terrorism men reagerar mot att de fängslas. Deras replik berörde inte med ett ord detta faktum.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag