Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Replik: Hatts trick är ren solförmörkelse

Jens Holm.
Foto: Jan Lipka

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Energiminister Anna-Karin Hatt skriver att regeringen satsar på solenergin. Men i själva verket är det en neddragning. De 210 miljoner kronor till solelen som regeringen föreslår under en fyraårs­period är mindre än vad som finns i dag i solcellsstöd.

Det är beklagligt när intresset för solceller bland svenska folket är gigantiskt. Hundratals väntar på besked om solcellsbidraget. Med Hatts neddragning kommer de tyvärr att få vänta länge till.

Det behövs nämligen mer pengar så att alla som söker ska kunna få hjälp till att installera solel. Vi behöver också ett nettodebiteringssystem. Den som producerar ett överskott av el ska kunna tanka ut det på nätet och kvitta det från sin elräkning. Regeringen har redan utrett frågan två gånger. Men i stället för att införa nettodebitering vill Hatt utreda det igen. Galet!


I fjol var solenergin det energislag som växte fortast i Europa. I Tyskland ersätter man kärnkraften med ren el från sol och vind samt med energieffektivisering. I Danmark tiodubblades solelen mellan 2006 till i dag. På ett par timmar i fjol installerade tyskarna lika mycket solel som Sverige under ett helt år. Solen strålar lika mycket över Sverige som Danmark och Tyskland. Det är de politiska förutsättningarna som är helt annorlunda.

Solenergin förtjänar ett bättre öde i Sverige. Om regeringen kan ge storföretagen skattesänkningar på 16 miljarder kronor borde man ha råd att ge mer till solenergin samt införa nettodebitering.

Klimatpolitisk talesperson ­ för Vänsterpartiet.