Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Religiös uppfostran är inte hedersförtryck

Hedersförtryck är ett fenomen som ställer till problem var det än visar sig. Det är dock inte lösningen att möta minoriteter med stålhandskar, skriver Mikail Yüksel och Caroline Kassem.
Foto: OLLE SPORRONG
Partiet Nyans har aldrig påstått att muslimska barn omhändertas i Sverige, skriver Caroline Kassem och Mikail Yüksel.
Foto: Privat
Liberalerna vill möta dem som vill bestämma över sina egna barn med stålhandskar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Liberalerna skriver att de vill förbjuda religiösa friskolor – men det verkar som att de bara vill förbjuda muslimska friskolor. 

Rätten att uppfostra sina barn i enlighet med sin kultur är inte detsamma som hedersförtryck, skriver Mikail Yüksel och Caroline Kassem från Partiet Nyans. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Hedersförtryck är ett fenomen som ställer till problem var det än visar sig. Det är dock inte lösningen att möta minoriteter med stålhandskar. 

Johan Pehrson med flera skriver i en debattartikel att de vill ha totalt stopp för religiösa friskolor. 

Det är en lögn. 

Vill förbjuda muslimska friskolor

Liberalernas förslag går ut på att skolor med särskilda minoritetsprofiler ska tillåtas vilket innebär att finska (eventuellt kristna) och judiska skolor får vara kvar inom ramen för minoritetsskydd. Med andra ord verkar Liberalerna, precis som Sverigedemokraterna, vilja förbjuda endast muslimska friskolor.

I artikeln framför skribenterna också direkta lögner om oss. Partiet Nyans har aldrig påstått att muslimska barn omhändertas i Sverige. Om Liberalernas språktest på tvååringar däremot träder i kraft, riskerar invandrarbarn som inte pratar perfekt svenska att omhändertas. Det påminner om det som svearna gjorde med samernas barn. 

Fascismens språk

Liberalerna vill möta dem som vill bestämma över sina egna barn med stålhandskar.

En sådan politik hör helt inte hemma i en demokrati, och definitivt inte i en liberal sådan. Det här är fascismens språk. 

Rätten att bestämma över och uppfostra sitt barn utifrån sin kultur och religion är en självklar rättighet i en demokrati. Detta är inte detsamma som hedersförtryck. Denna rättighet får man från EU-konventioner som Sverige skrivit under. Integration innebär dessutom ömsesidig respekt för varandras olikheter och värderingar. Det som Liberalerna förespråkar, är rasism och assimilering, definitivt inte integration. 


Av Mikail Yüksel

partiledare, Partiet Nyans

Caroline Kassem

förste vice pariordförande, Partiet Nyans

De största nyheterna 2022 – vi har sammanfattat året 

Kommer du ihåg de största nyhetshändelserna 2022?