Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Religionsfriheten i Sverige är över för judar

Salomon Schulman.Foto: Gunnar Lundin

I dag är det alla katastrofers dag enligt den judiska kalendern, Tisha b´av. Då begråts historiens alla pogromer och templenas förstöring. Klagovisorna framförs i sorgeton, påminnande om det judiska lidandet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Men blir det någon gudstjänst i Malmö i år? Antisemiterna är sig lika. Förra veckan krossades fönster i synagogan. Vid den gångna sabbatens slut attackerades rabbinen samt en medlem i Malmöförsamlingen av flaskkastning och glåpord.

Min barndoms synagogebesök var hyllningar till livet trots de hemska upplevelser många av de bedjande hade bakom sig. Mellan bönerna skämtades det så att man kiknade av skratt - aldrig tegs det i församlingen.

Tiderna har förändrats. De svenska nazisterna hade hatat oss som ras. De störde aldrig gudstjänsterna. Försämringen inträffade när det anti-israeliska gjorde sitt intåg. Vakter började placeras ut och poliser meddelades.

I dag har judar ingen religionsfrihet i Sverige. Agget har förstärkts av islamister, ivrigt påhejade av vänsterelement. De mobiliseras vid varje konflikt i Mellanöstern.

Medan demokrater förut visat sin avsky mot hatattackerna förhåller de sig numera så neutrala att vi judar kämpar i all vår ensamhet. Före detta Malmökommunalrådet Ilmar Reepalu och hans gelikar väckte en storm som ännu inte bedarrat!

Vågar jag i dag gå till Malmösynagogan för att iaktta denna tunga helgdag då man också enligt traditionen ber för att Messias ska födas? Är det så det ska se ut - vakter, poliser och skräck - är en sådan värld mottaglig för en messiansk frälsning?

Salomon Schulman

barnläkare och lärare i jiddisch