I KNÆT P FILMINDUSTRIN. Både alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask i spetsen och Socialdemokraterna står bakom fildelarjakten. De kommer att göra vad Hollywoods advokater ber dem om, skriver Christian Engström. Foto: AP och OLLE SPORRONG
I KNÆT P FILMINDUSTRIN. Både alliansregeringen – med Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask i spetsen – och Socialdemokraterna står bakom fildelarjakten. De kommer att göra vad Hollywoods advokater ber dem om, skriver Christian Engström. Foto: AP och OLLE SPORRONG

Reinfeldt och Ask hunsas av Hollywood

Publicerad
Uppdaterad
Kritiken mot Pirate Bay-målet är bara början. Fildelningen gör ungas valdeltagande till EU-parlamentet rekordhögt, spår Christian Engström, Piratpartiets kandidat i EU-valet. "Framtiden för friheten på nätet avgörs i Bryssel."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
I dag faller domen mot The Pirate Bay. Oavsett vad domen blir kommer den få politiska konsekvenser.
Rättegången mot The Pirate Bay, FRA-lagen och Ipred har gjort att internets framtid stått i centrum för den politiska debatten hela våren. Det är frågor som till stor del avgörs av EU, och som engagerar unga väljare. Därför tror jag att vi kommer att få se ett rekordhögt valdeltagande i EU-valet, speciellt i gruppen 18 till 29 år. Tvärtemot vad opinionsinstituten förutspår.
Om The Pirate Bay fälls i tingsrätten är det inte slut för det. Domen kommer att överklagas till hovrätten. Det kommer dröja minst ett eller två år innan hovrätten tar upp målet. Under tiden kommer The Pirate Bay fortsätta fungera som vanligt.
Upphovsrättslobbyn kommer att göra triumferande uttalanden i pressen vid en fällande dom. Men i praktiken kommer det vara en mycket ihålig seger. Sajten kommer fortfarande vara uppe. Fildelningen kommer fortsätta precis som tidigare.
Vad upphovsrättslobbyisterna än säger offentligt, kommer de ha mycket svårt att övertyga sina amerikanska uppdragsgivare om att kriget mot fildelarna är vunnet. Det är det ju inte. Därför kommer de fortsätta trycka på politikerna för att få ytterligare skärpningar av lagen.

Om The Pirate Bay frias kommer upphovsrättslobbyn gå i taket. Förutom att de överklagar själva domen, kommer de satsa allt på att få till stånd en snabb skärpning av lagen.
"Sverige har blivit en frihamn för pirater, de nuvarande lagarna räcker inte. The Pirate Bay är en skamfläck för nationen och måste utplånas" kommer lobbyisterna att förklara för alla som vill lyssna.
Och de gamla politikerna kommer att lyssna. Det har de gjort hittills. Både alliansregeringen - med Fredrik Reinfeldt och Beatrice Ask i spetsen - och Socialdemokraterna står bakom fildelarjakten. De kommer att göra vad Hollywoods advokater ber dem om.

Men 7 juni är det val till Europaparlamentet. Då har vi vanliga medborgare en chans att få ett ord med i laget.
EU-valet är ett perfekt tillfälle att sända en skarp varning till politikerna. Många, i synnerhet i den yngre generationen, har blivit rejält besvikna på allianspartiernas sätt att hantera frihetsfrågorna.
"Skärp er, annars ligger ni löst till i riksdagsvalet 2010 också", är budskapet. Tappade procentenheter är det enda språk som politiker verkligen förstår och känner i hela kroppen.
Valdeltagandet har varit lågt i alla tidigare EU-val. Det är lätt att förstå. Finns det någon som ens minns vilka frågor som diskuterades i valrörelsen 2004? Men i år är det annorlunda.

Slaget om internets framtid står i Bryssel. Ska vi ha kvar internet som en plats där alla kan mötas, bidra och dela med sig? Eller ska det bli en strikt kontrollerad försäljningskanal där stora företag står för innehållet, och medborgarna förvandlas till passiva konsumenter som tittar och betalar? Det är kärnfrågan.
Att ungdomar skulle vara ointresserade av politik stämmer inte alls. Piratpartiet har fördubblats i storlek på de senaste fyra månaderna, och har nu över 14000 medlemmar. Det gör oss till det näst största oppositionspartiet i antal medlemmar räknat.
Ungefär hälften av våra medlemmar är under 26. Det må vara sant att de är ointresserade av politik som syftar till att bevara det gamla till varje pris, och som bara handlar om att tjafsa om de allra sista decimalerna välfärdssystemets uppbyggnad.
Men när det gäller de riktiga framtidsfrågorna, som på allvar kommer att bestämma i vilken riktning Sverige och Europa ska utvecklas, finns det ett brinnande engagemang. Jag är säker på att det kommer synas i EU-valet när man summerar valdeltagandet.

Domen i Pirate Bay-målet kommer att vara en förstasidesnyhet över hela världen de närmaste dagarna. Intresset från internationell media är enormt. Men i slutändan är det varken tingsrätten eller hovrätten som kommer att avgöra vilken framtid vi ska välja för internet.
Det är en politisk fråga, och den kommer att avgöras på den politiska arenan i Europa.


CHRISTIAN ENGSTRÖM
Christian Engström är vice ordförande i
Piratpartiet och kandidat i EU-valet.
Han bloggar på christianengstrom.wordpress.com.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag