Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reinfeldt intervjuar krigshetsare i SVT

Foto: Jonas Åhlund
Amineh Kakabaveh (V)
Wiwi-Anne Johansson (V)
Stig Henricsson (V)

SVT bjuder in hjärnorna bakom de beslut som ledde till Irakkriget till ett mysigt och “samtal om livet”, skriver tre riksdagsledamöter (V).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Fem miljoner människor är på flykt undan krig i Mellanöstern. Dagligen når oss budskap om tragedier från Lesbos och Lampedusa. Det är i detta sammanhang vi måste se den stora mängden av protester till SVT:s ledning mot den utannonserade serien “Toppmötet” med Fredrik Reinfeldt som utfrågare av, som han uttrycker det, sina ”gamla kollegor”. Dessa visar sig nämligen alla vara arkitekterna bakom Irakkriget 2003 samt en nuvarande NATO-chef.


LÄS MER: Nej, SVT:s journalistik är inte vänsterinriktad


Vi vill påminna om att Irakkriget var ett aggressionskrig i strid med FN-stadgans sjunde kapitel, utan enighet i Säkerhetsrådet och på basis av påhittade bevis. Ett krig som fått ohyggliga konsekvenser för Mellanöstern, som skapade ISIS, utlöste Syrienkriget och lett till den värsta flyktingkrisen i modern tid – samt ett Europa härjat av främlingsfientlighet.

Känner inte SVT:s ledning till detta? I stället bjuder SVT in hjärnorna bakom dessa katastrofala beslut till ett kollegialt mellandagsmys och “samtal om livet”. Sedan när är det SVT:s uppgift att spegla politikers liv, av och genom politiker, både som utfrågare och utfrågade? Inser inte SVT att det kan uppfattas som partiskhet och främjande av politikernas egna agendor och historieskrivning? Har inte SVT reflekterat över det cyniska i att inte balansera krigsivrarna med röster från krigets offer och flyktingar, många nya svenska medborgare?

Vi var 36 miljoner människor över hela världen som den 15 februari 2003 demonstrerade mot USA:s förestående angrepp på Irak. Programmets huvudpersoner Tony Blair, Condoleezza Rice och Anders Fogh Rasmusson ignorerade manifestationerna och skred i stället till verket med den folkrättsvidriga invasionen. Det är naturligtvis ett oöverträffat svek av en politikergeneration.


LÄS MER: Fredrik Reinfeldt, jag saknar dig


“Vi är medvetna om att intervjupersonerna är kontroversiella...”, skriver SVT:s ledning och argumenterar för att “Den här nya programformen kompletterar och adderar nya infallsvinklar”. Att de är kontroversiella är en förskönande omskrivning för personer som satte i gång ett krig som skördade 500 000 människors liv och utlöste en humanitär katastrof vi fortfarande i dag inte ser lösningen på. I en värld som gjorde offren rättvisa hade förövarna ställts inför rätta för brott mot freden såsom stadgats för Nürnbergrättegången 1946. Är det detta som är SVT:s “nya infallsvinklar”: Att behandla kontroversiella personer – i klartext krigsförbrytare och folkfördrivare – som “gamla kollegor”?

Vår förhoppning är att SVT gör avbön och i stället tänder ett ljus av hopp för fred på jorden julen 2016.


Amineh Kakabaveh

 Wiwi-Anne Johansson

Stig Henriksson

Riksdagsledamöter (V)