Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reimers läser artikeln som fan läser Bibeln

Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/SR
Björn Löfdahl, programdirektör Sveriges Radio.
Foto: Micke Grönberg/SR

En väl fungerande demokrati mår bäst om inte all debatt och nyhetsförmedling sker i parallella spår som ger olika beskrivningar av vad som är sant och vad som är falskt, skriver Cilla Benkö och Björn Löfdahl i en slutreplik. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK. Ett av de stora problemen med dagens samhällsdebatt är den påtagliga brist på fakta som alltför ofta präglar den. En utmärkt illustration på detta ges i en replik från ledarskribenten och den tidigare lobbyisten vid public service-kritiska Näringslivets Medieinstitut (NMI) Carl-Vincent Reimers på vår artikel om riskerna med en alltför politiserad nyhetsrapportering. 

Det finns skäl att rätta hans påståenden och påpeka att det ingenstans i artikeln står att kommersiella medier inte längre kan upprätthålla opartisk nyhetsförmedling, ingenstans klumpar vi ihop kommersiella medier med desinformation och ingenstans påstår vi att public service är den enda riktigt pålitliga nyhetsförmedlaren. 

Många viktiga kommersiella aktörer

Som vi alltid hävdar, det är en styrka och ett måste att Sverige har ett dualsystem med ett starkt och oberoende public service sida vid sida med starka kommersiella medier. Det finns många svenska kommersiella medier som dagligen gör otroligt mycket bra journalistik. 

Carl-Vincent Reimers.
Foto: Staffan Lindbom

En väl fungerande demokrati mår bäst om inte all debatt och nyhetsförmedling sker i parallella spår som ger olika beskrivningar av vad som är sant och vad som är falskt. Det är risken med politiska nyhetsmedier mot bakgrund av den debatt vi ser i USA. Det måste finnas opartiska mediearenor där åsikter bryts. Sedan får var och en fatta sina egna beslut.

Vår rapportering är opartisk

Slutligen: för den som är intresserad av fakta. Vi kan konstatera att i en mängd olika och oberoende akademiska rapporter framgår det att vår rapportering är opartisk och balanserad. Senast i den genomgång som Göteborgs Universitet gjort om rapportering från valet i USA. Till skillnad från en partsinlaga från lobbyorganisationen NMI.


Av Cilla Benkö

Vd Sveriges Radio

Björn Löfdahl

Programdirektör Sveriges Radio