Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Reglerna är till för
att skydda cyklister"

Bengt Svensson.

Krister Isaksson har i Expressen framfört kritik mot Rikspolisstyrelsens uppmaning till polismyndigheterna att öka kontrollerna mot cyklister.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Isakssons åsikt om polisens brist på analyser och kunskaper om olycksorsaker beror nog på ett missförstånd.

Polisen deltar på olika sätt i många utredningar och studier som görs inom trafiksäkerhetsområdet, så även inom cykelområdet. Vi följer också kontinuerligt olycksutvecklingen vilket är upphovet till att vi nu ser att övervakningen behöver ökas inom detta område.

Av alla allvarligt skadade i trafiken är cirka 40 procent cyklister, ett oproportionerligt högt tal. Ur hälso-, miljö- och framkomlighetsperspektiv är nog alla överens om att cyklingen bör öka men samtidigt är det viktigt att denna ökning inte leder till fler allvarligt skadade och döda i trafiken. En av polisens huvuduppgifter är att arbeta med regelefterlevnad. Det är en av metoderna för att öka säkerheten bland annat för oskyddade trafikanter.

Många cykelbanor och trafiklösningar är felkonstruerade och dåligt anpassade för cyklister.

Det är vi också medvetna om och här arbetar polisen tillsammans med bland andra kommunala trafikplanerare för att förbättra cykelsäkerheten.

 

BENGT SVENSSON,

kommissarie på Rikspolisstyrelsen