Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringsalternativet S existerar inte

Socialdemokraterna vill inte bidra till att bringa klarhet om fastighetsskattens återkomst vid ett eventuellt regeringsskifte. I stället försöker Fredrik Olovsson än en gång vilseleda radhus- och villaägare genom att upprepa det många redan hört - att det med enbart S inte blir någon återinförd fastighetsskatt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Min poäng är dock att regeringsalternativet S inte existerar. S kommer inte att få egen majoritet. S kommer att förhandla med andra partier. S kommer att tvingas ge MP och V inflytande, bland annat över skattepolitiken.

Utfallet av sådana förhandlingar har vi sett tidigare. Inför valet 2010 presenterade de rödgröna partierna resultatet i god tid före valet.

Vänsterpartiets inflytande var påtagligt. Skattechocken, bland annat i form av återinförd fastighetsskatt, skapade en ström av väljare till alliansen.

Om det socialdemokratiska beskedet var ett ultimatum för att bilda regering, om det inte kan ruckas en enda milli- meter när partiet efter valet ska förhandla med Vänsterpartiet, varför ger ingen ledande socialdemokrat i så fall ett sådant tydligt besked?

Eller annorlunda uttryckt - varför är det Fredrik Olovsson som lovar runt när det som skulle lugna de väljare som riskerar en skattechock snarare är ett gemensamt löfte från Stefan Löfven, Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt?

Svaret är tyvärr enkelt. De rödgröna är inte överens. Fastighetsskatten kan väckas till liv under eventuella rödgröna budgetförhandlingar.

 

Joacim Olsson

vd för Skattebetalarnas förening