Rasmus Törnblom. Foto: MufRasmus Törnblom. Foto: Muf
Rasmus Törnblom.  Foto: Muf
Foto: Aas, ErlendFoto: Aas, Erlend
 Foto: Aas, Erlend
Foto: Fredrik Sandberg / TtFoto: Fredrik Sandberg / Tt
 Foto: Fredrik Sandberg / Tt

Snusinköp kommer att likna en maffiafilm

Publicerad

Snusinköpen kommer snart att likna ett parti ”finns i sjön” korsat med någon scen från någon maffiafilm där säljaren böjer sig ner under disken och plockar fram varorna som inte får säljas i dagsljus, skriver MUF:s ordförande Rasmus Törnblom.

Förslagen som tobaksutredningen presenterade går långt. Förbud mot att redovisa smak, förbud mot exponering i butikerna, ökade administrativa åtaganden för försäljning och avklassificering som livsmedel.

Folkhälsominister Gabriel Wikström kommenterade förslagen som ”väldigt intressanta”. Redan under förra våren uttalade han att regeringen stöder satsningen för ett tobaksfritt Sverige 2025.

Men det finns en risk att det är slutsnusat tidigare än så. Samtidigt som de aggressiva förslagen läggs fram står det svenska snuset inför ett annat hot. I över 20 år har snuset i Sverige haft ett permanent undantag från EU-byråkratins regleringar och klåfingrighet. Men det kan nu komma att ändras.

Nya tobaksdirektiv är på gång från EU och Gabriel Wikström har inte markerat för ett fortsatt skydd av det svenska snuset.

 

LÄS MER: Förbjud försälning av cigaretter från 1 juli

 

Snarare ser det ut som att regeringens utredning går hårdare åt mot snuset än EU, som i två decennier har försökt inskränka svenskarnas snusande. Med detta rör vi oss mot läget där pressen från EU kan innebära att snuset försvinner genom EU beslut, kanske redan innan 2025.

De direkta konsekvenserna av förslagen kommer att bli tydliga för snusare. Som snuskonsument ska man inte längre kunna se produkten man köper förrän man köpt den. Vill man dessutom ha någon smak på snuset blir det ännu svårare eftersom smakangivelser inte får förekomma.

Dessutom ökar sannolikt priset på snus ytterligare eftersom nya administrativa krav ska ställas för att få sälja snus.

Rent praktiskt kommer själva snusinköpen likna ett parti ”finns i sjön” korsat med någon scen från någon maffiafilm där säljaren böjer sig ner under disken och plockar fram varorna som inte får säljas i dagsljus.

 

Även ur ett hälsoperspektiv blir problemen påtagliga. Snus ska inte längre klassas som livsmedel och inte heller stå under Livsmedelsverket tillsyn. Det öppnar upp för ökad osäkerhet kring innehållet och kvaliteten. Samtidigt visar både EU:s och Folkhälsomyndigheten rapporter att snus är betydligt bättre än rökning och att sannolikheten är över 50 procent större att förbli rökfri bland de som använder snus för att sluta röka. Med ett dyrare, otillgängligare, osäkrare och stigmatiserat snus riskerar hälsoeffekterna bli negativa.

De kommande åren kan bli avgörande för snusets framtid. Regeringen har mycket som behöver förtydligas. Kommer folkhälsominister Gabriel Wikström att försvara snusets särställning gentemot EU?

Menar regeringen allvar med stödet för satsningen att göra Sverige tobaksfritt 2025? Det kommer inte att gå att mörka sin agenda, försvåra konsumtionen och förstora varningstexter i all framtid.

En miljon vuxna snuskonsumenter kommer att påverkas och borde informeras om hur regeringen ser på snusets framtid.

 

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Kommentera och läs andras kommentarer Regler & villkor
Till Expressens startsida

Mest läst i dag