Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens politik leder till ökad ohälsa

Fredrik Reinfeldt. Foto: Bobbo Lauhage

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Moderaten Finn Bengtsson ger en rosaskimrande bild av regeringens sjukförsäkringspolitik. Inte minst gäller detta utförsäkringarnas jobbskapande effekt. Finn Bengtssons bild stämmer dåligt överens med verkligheten.

Ungefär 35 procent av dem som utförsäkrats fram till mitten/slutet av förra året (2012) hade ersättning från försäkringskassan på del- eller halvtid. Men när det gått ungefär 14 månader efter utförsäkringen ser det helt annorlunda ut. Av de utförsäkrade var då endast 10 procent i någon form av arbete. Av allt att döma är alltså rehabiliteringskedjans effekt negativ – det är färre som arbetar efter än före utförsäkringen.

När Finn påstår att LO fört fram ett förslag på tidsgränser i sjukförsäkringen sprider han, troligen medvetet, felaktiga uppgifter. Ett sådant beslut har nämligen aldrig fattats i LO:s styrelse. Det vet Finn Bengtsson. Att på detta sätt försöka sprida ut ansvaret för en misslyckad utförsäkringspolitik är knappast en valvinnare.

Vad som krävs är i stället rejäla satsningar på rehabilitering, omställning och företagshälsovård. Men regeringen väljer att göra precis tvärtom. De 360 miljoner som regeringen förra året planerade att satsa på företagshälsovården ersätts med ett bidrag till arbetsgivare på 30 miljoner. 

Detta är direkt ansvarslöst och kommer att leda till ökade framtida ohälsotal.

 

Tobias Baudin,

förste vice ordförande för LO