Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens märkliga förslag mot jägare saknar stöd i riksdagen

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.Foto: PRESSBILD
Johan Pehrson, rättspolitisk talesperson för Liberalerna.Foto: PRESSBILD

Vi kommer aldrig backa från nödvändiga åtgärder mot gängkriminaliteten. Men att helt i onödan försvåra för lagliga jägare och sportskyttar är fel väg att gå. 

Vi uppmanar regeringen att tänka om, skriver Johan Forssell (M), Andreas Carlson (KD) och Johan Pehrson (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Fredrik Lundh Sammeli (S) anklagar våra partier, samt även Centerpartiet och Sverigedemokraterna, för att inte ta ansvar i kampen mot gängkriminaliteten. Det är nog svårt att komma längre från sanningen. Faktum är att våra partier aktivt drivit regeringen framför oss i justitieutskottet sedan 2014. Vi kommer aldrig backa från nödvändiga åtgärder mot gängkriminaliteten. Men att helt i onödan försvåra för lagliga jägare och sportskyttar är fel väg att gå.

Saknar stöd i riksdagen

Sammelis anklagelse grundar sig i att vi kommer att avslå regeringens proposition som innebär att innehav av löstagbara magasin fortsättningsvis ska kräva tillstånd. Det är ett dåligt förslag som kommer försvåra för svenska jakt- och sportskyttar och som inte kommer ha någon inverkan på våldet i kriminella kretsar. Även Centerpartiet och Sverigedemokraterna är emot förslaget, som därmed saknar stöd i riksdagen.

Isärplockat AR15-magasin.Foto: PIA CLERTÉ

Redan för två år sedan försökte regeringen att lägga fram ett i princip identiskt förslag, men tvingades backa efter tuff kritik. Det nya försöket att nu kommunicera detta som ett helt centralt förslag mot gängbrottsligheten förändrar inget i sak. Att frågan överhuvudtaget inte lyftes vid de samtal om gängkriminalitet som hölls för några månader sedan talar dock sitt tydliga språk. Inte ens regeringen ser förstås egentligen förslaget som någon avgörande fråga i kampen mot gängen.

Regeringen behöver tänka om

Vi uppmanar därför regeringen att tänka om. Det går att fokusera på rätt problem och konstruera ett förslag som tar itu med de kriminellas användning av vapen och som inte drabbar jägare och sportskyttar.

Exempelvis bör reglerna om förverkande kompletteras så det blir tydligt att vapenmagasin som påträffas hos kriminella kan tas i beslag och förstöras. Därtill bör också ett förbud, som begränsas till personer som helt saknar rätt att inneha vapen, övervägas. Kombinerat med övriga förslag som fler poliser, skärpta straff och fler lagliga verktyg att bekämpa gängen sätter vi fokus på rätt saker.

Kampen mot gängen måste prioriteras varje dag. Utvecklingen går att vända, men det arbetet måste göras genom välriktade reformer – inte genom att ge sig på skötsamma och laglydiga vapenägare. Dessvärre verkar den politiska viljan för detta saknas.

 

Av Johan Forssell

Rättspolitisk talesperson (M)

Andreas Carlson

Rättspolitisk talesperson (KD)

Johan Pehrson

Rättspolitisk talesperson (L)