Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringens maktbegär borde oroa oss alla

Socialminister Lena Hallengren (S).
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/IBL

För 100 år sedan införde liberaler demokrati i Sverige. Vi vägrar acceptera att regeringen lättvindigt och i pandemins namn nu vill fortsätta ha möjligheten att begränsa fundamenten för det öppna och liberala samhället, skriver Nyamko Sabuni (L).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Grunden för varje demokratiskt samhälle är att medborgare kan röra sig fritt, delta i möten och demonstrera mot orättvisor utan att staten stoppar dig. Lika viktiga är möten för vårt närings- och kulturliv, för idrotten, religiösa samfund och för utbildningen.

I kristider kan det finnas skäl att tillfälligt begränsa sådana rättigheter för att exempelvis skydda rikets säkerhet eller, som nu, för att stoppa spridningen av en samhällsfarlig sjukdom. För Liberalerna är det självklart att sådana begränsningar ska stå i proportion till hotet vi möter och dras in i takt med att hotet minskar. Regeringens agerande nu tyder tyvärr på att den inte har samma insikt.

Största maktbefogenheten i modern tid

Sverige går igenom en alldeles särskild tid. Pandemin har slagit hårt mot vårt samhälle. För att mota smittspridningen har regeringen därför just nu tillfälligt fått rätten att begränsa vår rörlighet och våra grundläggande friheter. Tack vare Liberalerna innehåller den så kallade pandemilagen både löften om kompensation för drabbade och rättssäkerhetsgarantier för medborgare. En bortre tidsgräns finns också – 30 september 2021.

Det är rätt att regeringen tillfälligt har den möjligheten – men det innebär också att regeringen just nu har den största maktbefogenheten över våra fri- och rättigheter i modern tid. Det får aldrig tas lättvindigt på. 

Oroande signaler från S

Därför är det oroväckande att Socialdemokraterna nu både varnar för att vissa restriktioner kan komma att bli permanenta och samtidigt vill förlänga den pandemilag som ger dem rätt att begränsa demonstrations- och mötesfriheten i ytterligare fyra månader, ända till den 31 januari 2022. Detta trots att samtliga vuxna väntas vara vaccinerade när sommaren övergår till höst. 

Precis som Justitieombudsmannen, den myndighet som är satt att granska att stat och kommuner inte gör intrång i medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter, anser Liberalerna att det är orimligt att riksdagen redan nu skulle besluta att regeringen får förlängda rättigheter att beskära öppenheten i Sverige. 

Oproportionerligt

Vi är beredda att pröva en förlängning i höst, när vi vet hur smittläget är då, men att nu överlämna den makten till regeringen är orimligt och oproportionerligt.

För 100 år sedan drev Liberalerna kampen för att Sverige skulle bli ett demokratiskt land. Öppenheten och friheten behöver alltid försvaras. Skulle regeringen redan nu be riksdagen att förlänga pandemilagen är vårt tydliga besked att vi kommer rösta nej.


Av Nyamko Sabuni

Partiledare Liberalerna