Regeringens lathet får inte stå i vägen för e-sporten

Prisutdelning i världens största e-sportstävling, The International.
Foto: IMAGINECHINA / DING ZHENJIE - IMAGINECHINA/SIPA SIPA USA
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen måste omedelbart agera så att världens största e-sportstävling kan hållas i Stockholm som planerat.
Det finns ingenting som tyder på att e-sportare skulle innebära en större smittorisk än andra idrottare – inrikesminister Mikael Dambergs bortförklaringar verkar snarare handla om lathet, skriver Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I går meddelade arrangörerna till tävlingen The International i Dota 2 att de avser att flytta världens största e-sportsturnering från Stockholm och Sverige. Arrangemanget skulle ha ägt rum den 10 augusti i år men flyttas nu till utlandet. Bakgrunden är att de internationella elittävlarna inte kan garanteras visum. Detta för att e-sport inte erhåller samma status som andra sporter i Sverige.

Den här hanteringen skadar Sveriges anseende i världen och är direkt pinsam. Nu när vi står inför att öppna Sverige och Stockholm får inte internationella arrangemang ställas in för att deltagare inte kan få visum. E-sport är en officiell sport i länder som Tyskland, USA och Finland. Sverige har globalt framgångsrika bolag som verkar inom en näring som omsätter mer än traditionella industrier, vi har inte råd med misstag som dessa. Vi behöver en regering som respekterar e-sporten som den världssport den är.

7,5 miljoner spelare

Dota 2 har över 7,5 miljoner aktiva spelare varje månad och det är inte bara i den digitala världen spelet har blivit en enorm succé. Varje år spelas The International, världens största e-sportsturnering, som följs både på plats och digitalt av miljontals åskådare. Prispengarna är varje år hundratals miljoner kronor, och turneringen bidrar till besöksnäringen i värdstaden.

Det är hög tid att e-sportens status höjs genom en officiell status som sport, att internationella tävlingar blir klassade som elitsportsevenemang samt att det tas fram en strategi för kompetensförsörjning till branschen. I dag saknas utbildningsplatser vilket gör att dataspelsbranschen riskerar att flytta utomlands i brist på kompetens. Anseendet för Stockholm och Sverige som spel- och spelutvecklingsnation är viktig att upprätthålla för att kunna locka hit talang, därför är regeringens beslut särskilt illavarslande. 

För Stockholm och Sverige är spelbranschen en basnäring och bör bli behandlad som det

Dataspel är inte bara för nöjes skull. Spelutveckling är en bransch på frammarsch i Sverige. Den bidrar årligen med tusentals jobb, och växer i en fart som knappt går att jämföra med någon annan bransch i Sverige. Bland Stockholmsbörsens högst värderade företag hittar vi flera spelbolag. Ett stort event som The International bidrar inte bara till besöksnäringen i Stockholm. Det öppnar också ögonen för spelande och spelutveckling hos fler unga, som i sin tur kan bidra till framtidens kompetensförsörjning i branschen. 

Verkar handla om lathet

Inrikesministern Mikael Damberg hänvisar i sina svar till att det råder ett inreseförbud till Sverige och att det under pandemin har krävts kraftfulla åtgärder och tuffa beslut för att hindra och minska smittspridning. I synen på pandemins allvarlighet är jag och inrikesministern eniga, men när han motiverar beslutet att inte ge visum till elitspelarna blir pandemin snarare ett svepskäl som saknar grund. Det finns naturligtvis ingenting som tyder på att e-sportare skulle innebära en större smittorisk än andra idrottare och ministerns bortförklaringar verkar snarare handla om lathet från regeringshåll.

För Stockholm och Sverige är spelbranschen en basnäring och bör bli behandlad som det. Avsaknad av agerande från socialdemokratiska ministrar skadar vårt anseende och vår trovärdighet som digitaliserad nation i framkant av utvecklingen. Än finns det tid att göra rätt, regeringen behöver nu se till att The International kan hållas i Sverige. Stockholm har inte råd med en Socialdemokratisk regering som på grund av sin handlingsförlamning förstör vårt internationella anseende i spelbranschen.


Av Anna König Jerlmyr

Finansborgarråd i Stockholm