Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringens klimatmöte framstår som ett skämt

Vilket parti beter sig egentligen mest som Donald Trump? Tobias Baudin (S) tycker att regeringens politik hotar demokratin. Karin Enström (M) tycker att Socialdemokraternas retorik är farlig.
Erika Bjureby, Sverigechef Greenpeace.
Foto: Pressbild
Emily Feijen, generalsekreterare Artister för Miljön.
Foto: Pressbild
Louise Lindfors, generalsekreterare Afrikagrupperna.
Foto: Linda Svensson
Pia Björstrand, talesperson Klimataktion.
Foto: Pressbild
Torbjörn Vennström, ordförande Klimatriksdagen.
Foto: Pressbild
Klimatminister Romina Pourmakthtari (L) och statsminister Ulf Kristersson (M).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Till regeringens nationella klimatmöte prioriteras näringslivet framför miljörörelsen. 

Det löser ingen klimatkris – tvärtom förminskar det nödläget. 

Det hela framstår som ett skämt och ett spel för gallerierna, skriver 16 organisationer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Klimatomställningen måste ha medborgerlig förankring. Trots det kommer ytterst få organisationer från civilsamhället och miljörörelsen att finnas representerade på regeringens nationella klimatmöte den 16 juni. 

Från miljörörelsen är endast representanter från tre organisationer inbjudna – medan ingen från ungdomsrörelsen är välkommen. I stället är majoriteten av de 274 inbjudna gästerna från näringslivet. Många av dessa är dessutom knutna till industrier som är bland de mest destruktiva och exploaterande av människor och planet.

När den klimatpolitiska handlingsplanen har diskuterats bakom stängda dörrar under våren har ingen från miljörörelsen funnits med för att bidra med expertis om hur klimatmålen kan nås. Även här har näringslivets inspel prioriterats. 

Om allt fler känner sig ohörda och ignorerade samtidigt som vi ser hur miljöpolitiken nedmonteras riskerar det att skapa en känsla av hopplöshet och desperation.

Klimatkrisen bör inte förenklas till att vara en möjlighet för svensk konkurrenskraft, som regeringspartierna uttrycker det i Tidöavtalet. Det är en global kris som drabbar de redan utsatta i samhället hårdast. Regeringens klimatmöte är ytterligare ett bevis på att man inte endast bortser från, utan aktivt ignorerar, dessa grupper.

Det var precis det här vi befarade redan vid regeringsförklaringen, när det stod klart att miljödepartementet läggs ned och miljöministern blir underställd näringsministern. Det var en tidig och tydlig signal om att regeringen ser klimat- och miljöpolitik som underordnad näringslivspolitik. I en klimatkris borde det vara tvärtom – men när statsministern kallar näringslivet för Sveriges nya miljörörelse är det uppenbart vilka intressen som ges företräde.

Mötet i sig är samtidigt inget att stoltsera med. Det inleds klockan 10 och avrundas 14.15, med en timmes lunch däremellan. Det är alltså tre timmar och femton minuter det handlar om i effektiv tid. Upplägget med fyra paneler påminner om föreläsningar eller seminarier, med litet utrymme för dialog. 

Framstår som ett skämt

Det hela framstår som ett skämt och tycks vara ett sätt för regeringen att presentera sin egen agenda, som präglas av fantasier om grön tillväxt och diffus koldioxidinfångning, för att slutligen kunna bocka av att de har gjort vad de lovat – att anordna ett nationellt klimatmöte. Men att prata om näringslivets klimatomställning på ett drygt tre timmar långt seminarium löser ingen klimatkris - tvärtom förminskar det nödläget och sänder en signal om att den kan lösas inom dagens system.

Det är en oroväckande trend att regeringen distanserar sig från miljörörelsen. Inte sällan har många av oss själva tagit initiativ till möten, men även vid dessa tillfällen är intresset från regeringen mycket svalt. Om allt fler känner sig ohörda och ignorerade samtidigt som vi ser hur miljöpolitiken nedmonteras riskerar det att skapa en känsla av hopplöshet och desperation. Regeringens trångsynta näringslivsagenda riskerar även att urholka möjligheterna till en rättvis omställning.

Vi tänker inte stå bredvid och tyst se på när utsläppen beräknas öka under de kommande åren, när miljöbudgeten mer än halveras och bensin- och dieselbilar subventioneras. Därför kommer vissa av oss att demonstrera för en rättvis klimatomställning samtidigt som mötet hålls utanför hotell Courtyard by Marriott på Kungsholmen i Stockholm. Vi tänker visa att Sveriges klimatpolitik inte är i närheten av vad som krävs för att vara i linje med 1,5-gradersgränsen och att klimatmötet bara är ett spel för gallerierna. De röster som regeringen inte vill lyssna på ska få en chans att komma till tals.

Det är viktigare än någonsin att vi tillsammans trycker på för att Sverige och regeringen ska behandla krisen som just en kris om vi ska lösa vår tids största ödesfråga innan det är för sent. Det är trots allt inte för mycket begärt.


Av Jennifer Vidmo

generalsekreterare ActionAid Sverige

Louise Lindfors 

generalsekreterare Afrikagrupperna

Emily Feijen

generalsekreterare Artister för Miljön

Esther Hauer

aktiv i Extinction Rebellion

Alice Gimbro Frisk

Fridays For Future

Erika Bjureby

Sverigechef Greenpeace

Ewa Larsson

ordförande Gröna Kvinnor  

Jesper Johansson

ordförande Gröna Mobilister  

Nastaran Zargari

ordförande Jordens Vänner

Pia Björstrand

talesperson Klimataktion

Torbjörn Vennström

ordförande Klimatriksdagen

Klara Knapp

ordförande Latinamerikagrupperna

Suzanne Standfast

generalsekreterare Oxfam Sverige

Nasma Salim

generalsekreterare PeaceWorks Sweden

Fredrik Wetterholm

ordförande Protect Our Winters Sweden

Elin Adolfsson

sekreterare PUSH Sverige

Ska det kosta pengar att åka ambulans?

Region Uppsala ska börja ta 400 kronor för alla patienter som åker ambulans till sjukhus. Gustaf Drougge från tankesmedjan Synaps tycker att det är en bra idé. Kalle Sundin från tankesmedjan Katalys tycker det är befängt att tro att det skulle ha någon effekt.