Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen vill förstöra för butiker och företagare

Butikskedjan Stadium räknar med 85 miljoner kr per år i ökade kostnader om kemikalieskatten införs, skriver Benjamin Dousa.
Foto: Helena Landstedt/TT
Benjamin Dousa är ordförande för Moderata ungdomsförbundet.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Omdebatterad och förkastad – ändå driver regeringen på för att klädskatten ska bli verklighet. 

Det är fascinerande vad regeringen säger sig göra i miljöns namn. I själva verket är det en vattenmelonskatt – grön utanpå och röd inuti, skriver Muf:s avgående ordförande Benjamin Dousa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Officiellt heter det att den kemikalieskatt som regeringen vill införa med hjälp av Centerpartiet och Liberalerna ska rikta in sig på farliga kemikalier som används i klädindustrin. Det låter rimligt, men den bild som målas upp överensstämmer inte med verkligheten. Skatten, när den införs, kommer att slå urskillningslöst mot alla svenska klädföretag – oavsett om man använder sig av dessa kemikalier eller inte. Detta berör direkt de 60 000 personer som jobbar inom den svenska modebranschen. 

Den utredning som regeringen stöder sig mot, och som gör att Miljöpartiet propsar på ett genomförande av denna huvudlösa skatt, påvisar att cirka 80–90 procent av alla kläder och skor som säljs i Sverige inte innehåller dessa kemikalier. 

Stadium blir 85 miljoner fattigare

Flera företag har räknat på vad ett införande av klädskatten skulle innebära för dem. Ett exempel är Stadium, vars försäljning till 40 procent utgörs av företagets eget märke där ingen av de farliga kemikalierna ingår. För Stadium skulle skatten landa på omkring 25 miljoner kronor årligen. Därtill gör Stadium bedömningen att enbart den extra administration som tillkommer för att visa att de inte har de utpekade kemikalierna i sin produktion skulle kosta runt 60 miljoner kronor per år. 

Man köper Miljöpartiets fortsatta stöd genom att slänga åt dem ett köttben som MP i sin tur kan visa upp för att blidka sina egna väljare.

Det ska sägas att företagen i efterhand ska kunna kräva tillbaka 95 procent av pengarna som gått till skatt, förutsatt att de kan bevisa att farliga kemikalier inte använts. Med andra ord kommer våra svenska företag alltid betala fem procent i klädskatt på något de inte har och aldrig få igen den extra administrativa kostnad som skatten innebär. Det är ett hån att även företag som tar ansvar för sin produktion och ställer om med mer miljövänliga alternativ mot ett grönare samhälle ändå ska beskattas.

Företagen tar ansvar utan straffskatt

Från regeringens håll vill man måla upp en bild av att företag och marknaden själva inte klarar av att ställa om till en mer miljövänlig produktion som passar det grönare samhälle vi rör oss emot. Men inget kunde vara längre från sanningen. Konsumenterna blir alltmer medvetna vilket medför att våra stora företag tar ansvar och går i bräschen. H&M har som mål att i år nå nollutsläpp av farliga kemikalier och år 2030 ska företagets produktion vara helt klimatneutral. 

Det är en självklarhet att den som smutsar ned också ska betala – det är utgångspunkten i Moderata ungdomsförbundets miljö- och klimatpolitik. Utifrån vårt perspektiv är det anmärkningsvärt att regeringen ytterligare en gång missar målet och i stället ägnar sig åt vad som i bästa fall kan beskrivas som symbolpolitik. 

Stoppa farliga varor i stället

Om de farliga kemikalierna är så farliga som regeringen vill göra gällande borde en rimligare hållning vara att förbjuda dessa – än att ge sig på skötsamma företag. Inför importförbud på varor med dessa kemikalier och driv på för att EU ska ha en gemensam hållning i stället för att med precision ge sig på Sveriges konkurrenskraft och svenska jobb.

Klädskatten är ett i raden av exempel på hur dålig den här regeringen är. Det är egentligen inte miljön som ska främjas, utan Socialdemokraternas samarbete med Miljöpartiet. Man köper deras fortsatta stöd genom att slänga åt dem ett köttben som MP i sin tur kan visa upp för att blidka sina egna väljare. 

Devisen att Socialdemokraterna blott har två mål – att ta makten och att sedan behålla den – har återigen blivit bekräftad.


Av Benjamin Dousa

Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet