Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen utökar kontrollen i skolan

Gunilla Svantorp (S), ordförande utbildningsutskottet.
Aylin Fazelian (S), riksdagsledamot utbildningsutskottet.

De förslag som ligger på riksdagens bord är förbättringar av reglerna. Alla elever ska vara trygga, också på gymnasiet, skriver Gunilla Svantorp och Aylin Fazelian (S) i en replik om registerutdrag.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

REPLIK. Uppenbart olämpliga personer ska inte arbeta med barn och elever. Punkt.

Förskolor och skolor behöver därför veta om personer som söker jobb hos dem har begått grova våldsbrott eller är dömda för exempelvis barnpornografi. Därför gick Socialdemokraterna till val på att utöka kontrollen ur polisens belastningsregister till att också omfatta gymnasiet och gymnasiesärskolan och att genomföra en nationell plan för trygghet och studiero. Det är viktiga förslag som vi nu genomför för att alla ska vara trygga i skolan.

Reglerna förbättras

De förslag som ligger på riksdagens bord är förbättringar av reglerna. Alla elever ska vara trygga, också på gymnasiet.

Men KD fokuserar i stället på att plocka politiska poänger i en fråga som saknar praktisk betydelse.

Säkerheten blir inte större om en person anställs efter att utdraget har tagits emot och lagts i ett arkiv. Skolinspektionen granskar inte heller överlämnade utdrag vid sin tillsyn; däremot kontrolleras huvudmännens rutiner för genomförandet av kontrollen, som alltså fortsatt är viktiga. 

Remissinstanserna håller med

Redan idag är det så här registerkontrollen fungerar på andra områden där man anställs för att arbeta med barn. Och påståendet att det finns tung kritik stämmer inte. Den stora majoriteten av remissinstanser tillstyrker eller har inga synpunkter på förslaget.

Det viktiga är alltså att utdraget granskas noga av rektor och att olämpliga personer överhuvudtaget inte anställs; att vi nu utökar kontrollen är därför viktigt för en trygg skola för alla.


Av Gunilla Svantorp (S)

Ordförande utbildningsutskottet

Aylin Fazelian (S)

Riksdagsledamot utbildningsutskottet