Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen sviker Malmö

Beatrice Ask.Foto: Anna-Karin Nilsson, Scanpix
Johan Forsell.Foto: TOMAS LEPRINCE
Passagerare påväg av och på ett Öresundståg där ID-kontroll spärrarna tidigare stod på spår 1 på Kastrup på torsdagsmorgonen. Sverige beslutade tidigare i veckan att ID-kontrollerna på tåg till Sverige skulle upphöra.Foto: JOHAN NILSSON/TT
olis vid gränskontrollen vid Hyllinge tågstation i Malmö på tisdagen. Regeringen skärper gränskontrollerna, samtidigt som id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor över Öresund tas bort.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Polis och passkontrollanter vid gränskontrollen på station Hyllie i Malmö på tisdagskvällen. Regeringen skärper gränskontrollerna, samtidigt som id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor över Öresund tas bort. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Polis och passkontrollanter vid gränskontrollen på station Hyllie i Malmö på tisdagskvällen. Regeringen skärper gränskontrollerna, samtidigt som id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor över Öresund tas bort. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Den ansträngda Skånepolisen har inte resurser för att klara av utökade gränskontroller, skriver Beatrice Ask och Johan Forssell (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Under 2015 kom 163 000 asylsökande till Sverige. I oktober samma år kom så många som 10 000 personer i veckan för att ansöka om asyl. Situationen var ohållbar på både kort och lång sikt, och kombinerat med stor oordning i mottagandet var hela migrationssystemet i färd med att kollapsa. Moderaterna drev regeringen framför sig när statsministern och ansvariga ministrar fortfarande tyckte att läget var under kontroll. Vi ville se en långsiktigt hållbar migrationspolitik men också ett utökat och fördjupat samarbete med andra nordiska länder, exempelvis när det gäller gränskontroller.   

De id-kontroller som införts har inneburit stora påfrestningar för den arbetsmarknad som Öresundsregionen utgör. Förutom att bidra till en hållbar situation i ett akut läge saknade de egenvärde. Vi Moderater har just därför långt tidigare föreslagit förenklingar av kontrollerna så att skadan skulle minimeras för arbetsmarknaden och näringslivet i regionen. Dessa förbättringar var både nödvändiga och möjliga. Regeringen avstod från att genomföra dem och när man nu hastigt, som en eftergift till Miljöpartiet, avskaffar id-kontrollerna utan att ha löst de problem som kontrollerna var satta att lindra skapar det i stället nya problem. Det är ett dubbelt svek mot Malmö och Öresundsregionen. 

 

LÄS MER: Rödgrön politik skapar parallella samhällen 

 

Vi vet alla hur ansträngd den polisiära situationen i Skåne är med en mängd öppna mordutredningar, gängrelaterat våld och skjutningar på öppen gata. Polisen i södra Sverige behöver kraftigt förstärkas, men regeringen ger inte de tillskott till verksamheten som är nödvändiga. De 700 miljoner regeringen tillförde polismyndigheten nationellt i vårbudgeten räcker för att täcka polisens underskott för 2016. De säkrar också att Dan Eliasson inte behöver avskeda personal för att klara sin budget. 

Den polisiära situationen är ansträngd med en mängd öppna mordutredningar, gängrelaterat våld och skjutningar på öppen gata.

Men det är inte sant att påstå – som inrikesminister Anders Ygeman gjorde i Aktuellt 3 maj – att dessa medel även räcker för att polisen ska klara av utökade gränskontroller. Problemen omfattar även tullens verksamhet. Att få utökad kameraövervakning på plats vid gränsen är inte gjort i en handvändning. Dels behöver utredas ifall lagstiftningen är tillräcklig och dels behöver ny teknik införas och komma på plats.

Efter det att gränskontroller och id–kontroller infördes minskade asylansökningarna från de dramatiska nivåerna som fanns under 2015. Men även under förra året sökte sig fler till Sverige än under ”normalåren” 2000-2012. Migrationsverkets prognos är att 35 000 personer kommer att lämna in en asylansökan i Sverige under 2017. I klartext betyder det att vi fortfarande har ett förhållandevis högt mottagande. Risken är att det kommer bli större när nu id-kontrollerna tas bort och regeringen har inte tagit fram trovärdiga åtgärder som kan kompensera för det.

 

LÄS MER: Låt polisen sköta sitt jobb nästa gång 

 

Vi vet inte hur situationen i Europa kommer att utveckla sig. Vi har samtidigt 100 000 människor som är inskrivna hos Migrationsverket samtidigt som problem med långa handläggningstider, bostadsbrist och en dåligt fungerande integration växer i omfattning.

Id-kontrollerna har fungerat så till vida att de har begränsat antalet asylsökande till Sverige och återgett oss kontroll, ordning och reda i migrationspolitiken. Att slopa de helt utan att de ersätts av andra åtgärder som kan genomföras här och nu riskerar att äventyra Sveriges väg mot en långsiktig hållbar migrationspolitik. 

Id-kontrollerna har återgett oss kontroll, ordning och reda i migrationspolitiken.

Men det är också ett svek mot Malmö att först avstått från att förenkla kontrollerna, sen varken tagit fram trovärdiga alternativ eller ge den redan nedtyngda Skånepolisen de resurserna som behövs för att hantera de uppgifter som regeringen nu ålagt dem.

 

Beatrice Ask

Ordförande i justitieutskottet (M)

Johan Forssell

Migrationspolitisk talesperson (M)