Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen missbrukar sin makt över vår frihet

Tidigare i veckan presenterade socialminister Lena Hallengren (S) nya restriktioner.
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Lina Nordquist är social- och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är komplett vansinne att regeringen nu beskriver att de vill använda pandemilagar delvis på grund av vinterkräksjuka och RS-virus.

I viss mån behövs begränsningar av vår vardag även framåt, men pandemilagarna ska inte förlängas i sin nuvarande form. Liberalerna vill att riksdagen återtar kontrollen över demokratin, skriver social- och sjukvårdspolitiska talespersonen Lina Nordquist.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Under snart två års pandemi har regeringen haft exceptionell makt att inskränka grundlagsskyddade fri- och rättigheter och påverka vår vardag på ett sätt som är unikt i fredstid. Teatersalonger och arenor har stått tomma, småföretagare och kultur­utövare har inte kunnat betala räkningar utan en klump i magen och företag och livsverk har skoningslöst krympt eller krossats. Människor har ställt in, ställt om och anpassat. De har accepterat uppoffringar – för att rädda liv. 

Vi har alla ett gemensamt ansvar både som land och som individer att även fortsatt ta vara på varandra och på sjukvården. Men. Vi behöver också ta väl hand om friheten. 

Livsverk har krossats

För Liberalerna har det under hela pandemin varit centralt att hålla balansen mellan å ena sidan skydd för liv och hälsa och å andra sidan varje människas grundläggande fri- och rättigheter.

För att värna liv och ge sjukvården en chans att andas har regeringen haft tillfälligt mandat att besluta om långtgående inskränkningar i individers rätt att mötas, resa och umgås. Ensamhet och psykisk ohälsa har brett ut sig, livsverk har krossats och den välfärdens kassako som är näringslivet har gått på knäna. För att i ett kortare perspektiv rädda liv kunde vi liberaler svälja detta. 

Att tvingas välja mellan att flytta till äldreboende och att träffa släktingar är fullständigt omänskligt.

Nu har snart två år gått. Vacciner har utvecklats och dramatiskt förändrat oddsen virus/människa. Coronaviruset har blivit mer smittsamt, men ger mindre belastning på sjukvården. Fler behöver vaccineras och sjukvården måste långsiktigt få det ekonomiska stöd som krävs för att hårt pressade anställda ska få rimliga arbetsvillkor och för att intensivvården ska mäkta med att hjälpa de som drabbats av cancer, hjärtinfarkt, infektioner eller svåra olyckor. Samtidigt är det dags att säkra demokratin och utforma åtgärderna på mänskligare sätt.

Regeringen går för långt

Vi står fortsatt bakom bakom att människor behöver hålla fysiskt avstånd i sin vardag så länge smittspridningen är omfattande. Vi har gjort bedömningen att det är klokt att ge arrangörer och krögare valet att antingen kräva vaccinationsintyg av sina gäster, eller be besökarna hålla avstånd. 

Begränsningar av vem en äldre person får släppa in i sin hem, ett tak för hur många människor som får samlas och kvällsstängt på restauranger anser vi dock är både oproportionerliga och dysfunktionella åtgärder. Att stänga en restaurang tidigt är en rallarsving som inte träffar målet, utan bara leder till trånga efterfester där Systembolaget får vinsten i stället för en redan hårt pressad småföretagare. Att tvingas välja mellan att flytta till äldreboende och att träffa släktingar är fullständigt omänskligt. 

Vi agerar för att stoppa lagen

Framförallt är det komplett vansinne att regeringen nu beskriver att de vill använda pandemilagar delvis på grund av vinterkräksjuka och RS-virus. Därmed har vårt förtroende förbrukats. Så var ju lagarna aldrig tänkta: varje restriktion av friheten måste vara grundad i just pandemin. 

Vi vill inte längre ge regeringen långtgående mandat att inskränka människors frihet. Pandemilagarna ska därför inte förlängas i sin nuvarande form. Regeringen måste fråntas sin extraordinära rätt att besluta om restriktioner. Liberalerna är beredda att agera skyndsamt i riksdagen för att nödvändig, men mer begränsad, lagstiftning finns på plats från den 1 februari. Det är dags att riksdagen återtar kontrollen över demokratin. 


Av Lina Nordquist (L)

Social- och sjukvårdspolitisk talesperson