Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen måste agera – dags för Lex Tayyab

Annie Lööf (C).
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Tayyab Shabab.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Hur ska våra svenska företag, runt om i landet, kunna hävda sin trovärdighet i anställningsprocesser när människor ser hur verkligheten ser ut. För varje utvisning så tappar Sverige i konkurrenskraft, skriver Annie Lööf (C).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I tisdags kom ytterligare ett tydligt bevis på att det är dags för regeringen att snarast förändra reglerna kring arbetskraftsinvandring. Programmeraren Tayyab Shabab, som är en viktig resurs på sitt företag i Stockholm och som rotat sig med familjen i Sverige, ska utvisas till Pakistan på grund av en bagatell. Ett mindre misstag av hans tidigare arbetsgivare går nu ut över Tayyab, företaget han jobbar på och i förlängningen också Sverige. Så kan vi inte ha det. Regeringen måste agera snarast – det krävs en Lex Tayyab.

Det är tyvärr ingen nyhet att de svenska reglerna kring arbetskraftsinvandring är i akut behov av att förändras. Under den senaste tiden har vi sett allt för många exempel på hur människor utvisas på helt absurda grunder. Människor som kommit hit, gjort rätt för sig och betalat skatt, startat ett nytt liv och är med i vårt gemensamma bygge av Sverige. Det är såväl ologiskt som ovärdigt ett land som Sverige.

Förra hösten gav ett helt enigt Socialförsäkringsutskott i riksdagen regeringen uppmaningen att se över och förändra reglerna för arbetskraftsinvandring. Detta för att en gång för alla kunna få stopp på utvisningar likt den som nu drabbar Tayyab. Det är nu över ett halvår sedan och fortfarande har regeringen inte lyft ett finger.


LÄS MER: Låt inte våra talanger utvisas av byråkrati 


Regeringens nonchalans i frågan är direkt skadlig på flera plan. Det drabbar först och främst individer som i de absolut flesta fall inte själva begått något fel. De drabbas och utvisas till följd av slarv, eller misstag som deras arbetsgivare begått. Och där arbetsgivaren kan justera eventuella felaktigheter står utvisningarna fast för den enskilde. Det drabbar dessutom företagen som blir av med en högt värderad resurs och en omtyckt kollega.

På ett större plan drabbar det också varumärket Sverige. Det är en knivskarp konkurrens i världen om det största talangerna, inte minst inom IT-sektorn. Sverige och Stockholm ligger i framkant när det gäller startups. Att vi då gång på gång utvisar människor för småsaker är både pinsamt och direkt skadligt för det svenska näringslivet. Hur ska våra svenska företag, runt om i landet, kunna hävda sin trovärdighet i anställningsprocesser när människor ser hur verkligheten ser ut. För varje utvisning så tappar Sverige i konkurrenskraft.


LÄS MER: Korta handläggningen för arbetstillstånd  


Vi har en regering som, trots upprepade exempel på att dagens system inte fungerar, uppvisar en skrämmande oförmåga att agera. Min fråga är – vad väntar ni på? En enig riksdag har pekat på att det krävs en förändring. De konkreta exemplen på vad som inte fungerar återges, tyvärr, i media snart sagt varje vecka. Vi ser hur det drabbar pizzabagare i Jokkmokk, IT-ingenjörer i Stockholm, strategiska inköpare i Eskilstuna. Hela landet vittnar om behovet av förändrade regler.

Utöver det eniga Socialförsäkringsutskottets uppmaning har Centerpartiet lyft möjliga förändringar som skulle skapa ett bättre system. Det viktigaste är att mindre fel ska kunna korrigeras i efterhand. Arbetsgivare som exempelvis betalat för låg lön ska betala mellanskillnaden och en straffavgift. Om anställningsförhållanden justeras i enlighet med vad utlänningslagen kräver ska man inte behöva utvisas. Tills förändringar i den här riktningen har kunnat utredas vill vi också se en stopplag som bifaller förlängningsansökningar på arbetstillstånd utom i särskilda skäl.

Om vi har en regering som menar allvar med sin retorik om jobben och företagens betydelse för Sverige förväntar jag mig också att de lägger fram politiska förslag som gör skillnad. Som stoppar orimliga utvisningar, likt den som nu drabbat Tayyab, och gör att vi får uppdaterade regler för arbetskraftsinvandring som stärker svenska företag och människors möjlighet att jobba, utvecklas och bidra i Sverige.


Annie Lööf

partiledare Centerpartiet