Annie Lööf (C). Foto: PATRIK C ÖSTERBERGAnnie Lööf (C). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Annie Lööf (C). Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Tayyab Shabab. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TTTayyab Shabab. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Tayyab Shabab.  Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Regeringen måste agera – dags för Lex Tayyab

Publicerad

Hur ska våra svenska företag, runt om i landet, kunna hävda sin trovärdighet i anställningsprocesser när människor ser hur verkligheten ser ut. För varje utvisning så tappar Sverige i konkurrenskraft, skriver Annie Lööf (C).

I tisdags kom ytterligare ett tydligt bevis på att det är dags för regeringen att snarast förändra reglerna kring arbetskraftsinvandring. Programmeraren Tayyab Shabab, som är en viktig resurs på sitt företag i Stockholm och som rotat sig med familjen i Sverige, ska utvisas till Pakistan på grund av en bagatell. Ett mindre misstag av hans tidigare arbetsgivare går nu ut över Tayyab, företaget han jobbar på och i förlängningen också Sverige. Så kan vi inte ha det. Regeringen måste agera snarast – det krävs en Lex Tayyab.

Det är tyvärr ingen nyhet att de svenska reglerna kring arbetskraftsinvandring är i akut behov av att förändras. Under den senaste tiden har vi sett allt för många exempel på hur människor utvisas på helt absurda grunder. Människor som kommit hit, gjort rätt för sig och betalat skatt, startat ett nytt liv och är med i vårt gemensamma bygge av Sverige. Det är såväl ologiskt som ovärdigt ett land som Sverige.

Förra hösten gav ett helt enigt Socialförsäkringsutskott i riksdagen regeringen uppmaningen att se över och förändra reglerna för arbetskraftsinvandring. Detta för att en gång för alla kunna få stopp på utvisningar likt den som nu drabbar Tayyab. Det är nu över ett halvår sedan och fortfarande har regeringen inte lyft ett finger.

 

LÄS MER: Låt inte våra talanger utvisas av byråkrati 

 

Regeringens nonchalans i frågan är direkt skadlig på flera plan. Det drabbar först och främst individer som i de absolut flesta fall inte själva begått något fel. De drabbas och utvisas till följd av slarv, eller misstag som deras arbetsgivare begått. Och där arbetsgivaren kan justera eventuella felaktigheter står utvisningarna fast för den enskilde. Det drabbar dessutom företagen som blir av med en högt värderad resurs och en omtyckt kollega.

På ett större plan drabbar det också varumärket Sverige. Det är en knivskarp konkurrens i världen om det största talangerna, inte minst inom IT-sektorn. Sverige och Stockholm ligger i framkant när det gäller startups. Att vi då gång på gång utvisar människor för småsaker är både pinsamt och direkt skadligt för det svenska näringslivet. Hur ska våra svenska företag, runt om i landet, kunna hävda sin trovärdighet i anställningsprocesser när människor ser hur verkligheten ser ut. För varje utvisning så tappar Sverige i konkurrenskraft.

 

LÄS MER: Korta handläggningen för arbetstillstånd  

 

Vi har en regering som, trots upprepade exempel på att dagens system inte fungerar, uppvisar en skrämmande oförmåga att agera. Min fråga är – vad väntar ni på? En enig riksdag har pekat på att det krävs en förändring. De konkreta exemplen på vad som inte fungerar återges, tyvärr, i media snart sagt varje vecka. Vi ser hur det drabbar pizzabagare i Jokkmokk, IT-ingenjörer i Stockholm, strategiska inköpare i Eskilstuna. Hela landet vittnar om behovet av förändrade regler.

Utöver det eniga Socialförsäkringsutskottets uppmaning har Centerpartiet lyft möjliga förändringar som skulle skapa ett bättre system. Det viktigaste är att mindre fel ska kunna korrigeras i efterhand. Arbetsgivare som exempelvis betalat för låg lön ska betala mellanskillnaden och en straffavgift. Om anställningsförhållanden justeras i enlighet med vad utlänningslagen kräver ska man inte behöva utvisas. Tills förändringar i den här riktningen har kunnat utredas vill vi också se en stopplag som bifaller förlängningsansökningar på arbetstillstånd utom i särskilda skäl.

Om vi har en regering som menar allvar med sin retorik om jobben och företagens betydelse för Sverige förväntar jag mig också att de lägger fram politiska förslag som gör skillnad. Som stoppar orimliga utvisningar, likt den som nu drabbat Tayyab, och gör att vi får uppdaterade regler för arbetskraftsinvandring som stärker svenska företag och människors möjlighet att jobba, utvecklas och bidra i Sverige.

 

Annie Lööf

partiledare Centerpartiet

Relaterade ämnen
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag