Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen Löfvens tio trygghetsfiaskon

Tio fiaskon räcker. Nästa år lägger vi om kursen, till ett Sverige man kan lita på, skriver Ebba Busch och Peter Kullgren (KD).
Foto: Lars Schröder/TT

Sverige har haft sju svåra år under regeringen Löfven. Nu byter Socialdemokraterna ut sin ledning, men ska Sverige ges möjlighet till förändring så är det regeringen som måste bytas ut, skriver KD:s partiledare Ebba Busch och partisekreteraren Peter Kullgren.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Med ett år kvar till val så är det hög tid för oss att peka på våra förslag till lösningar men också summera det som inte fungerar i samhället. Det handlar om vården och omsorgen, om industrin, om brottsbekämpningen och om livet i hjärtlandet – landsbygden och småstäderna. Gemensamt för alla dessa områden är att de berör trygghet och trivsel i Sverige.

Tio fiaskon

1. 27 procent av patienterna har fått vänta mer än 90 dagar på besök hos specialistläkare.

2. 44 procent av patienterna har fått vänta mer än 90 dagar på operation eller annan åtgärd.

3. Det råder stor brist på särskilda boendeformer för äldre – staten har brustit i att stödja kommunerna.

4. Sverige går tvärtemot EU-trenden med minskande vapenvåld – här ökar skjutningarna

5. Regeringen har enligt OECD misslyckats med att rikta särskilda satsningar till områden med socialt utanförskap.

6. Byggbranschen larmar om totalstopp för byggande, till följd av stoppet mot fortsatt kalkbrytning i Slite.

7. Sverige har problem med elförsörjningen efter att två reaktorer vid Ringhals stängts ned.

8. Regeringen har inte orkat fatta nödvändiga beslut om lagringsutrymme för uttjänt kärnbränsle.

9. Vägar i hjärtlandet är så dåligt underhållna att Trafikverket tvingats sänka hastighetsgränsen på dem.

10. Samtidigt som regeringen misslyckats med gängvåldet har de försökt lägga en mängd hinder i vägen för jakt och sportskytte.

Staten ska ta över sjukvården

Kristdemokraterna har i många år, som enda parti, lyft de stora organisationsfelen i svensk sjukvård. Vi har visat hur svenska patienter köar i månader och ibland år på ett sätt som norska och danska patienter slipper. Därför går vi till val på att genomföra den största vårdreformen sedan 1862 – staten ska ta över ansvaret för sjukvården. 

Sverige har haft sju svåra år under Löfven, skriver Busch och Kullgren.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Sverige har brottats med vårdköerna i femtio år. Ingen kan längre blunda för det stora lidande som köerna orsakar. Nästa år har väljarna chansen att ge Sverige en ny vårdpolitik.

En ny rättspolitik

Kristdemokraterna har i många år arbetat hårt i riksdagen för en skärpt brottsbekämpning. Vi har kämpat för skärpta straff så att de farligaste brottslingarna och gängen kan hållas borta från gatorna. Vi har drivit satsningar på fler nya poliser och på att locka tillbaka erfarna utredare som kan beta av de dignande anmälningshögarna. Vi har försökt driva igenom preventiva avlyssning, så att den organiserade brottsligheten kan knäckas. Nästa år har väljarna chansen att ge Sverige en ny rättspolitik.

Kristdemokraterna har länge kämpat för att även den som inte bor i en storstad ska ha goda möjligheter att gå till jobbet, betala räkningarna, tanka bilen, bruka skogen och köra på vägarna. Vi har pekat på industrins behov av transporter och även i övrigt genomföra resor runtom i landet. Nästa år har väljarna chansen att ge Sverige en ny industri-, trafik- och hjärtlandspolitik.

Skattepengar ska användas rätt

Det här är bara några av skälen till att Sverige behöver en ny regering, där Kristdemokraterna ingår. Vi är redo att ta tag i de viktigaste välfärdsproblemen och se till att de skattepengar som tas ut används till rätt saker, så att alla människor i Sverige får en chans att bygga sin tillvaro på bästa sätt. 

Tio fiaskon räcker. Nästa år lägger vi om kursen, till ett Sverige man kan lita på och för att hela Sverige ska fungera. 


Av Ebba Busch (KD)

Partiledare

Peter Kullgren (KD) 

Partisekreterare