Regeringen Löfven saknar sjukdomsinsikt

Problemen finns i nästan varje stor stad och landsända, skriver Arin Karapet.
Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX
Arin Karapet är riksdagsledamot för Moderaterna.

Inte ens den mest migrationsvurmande miljöpartisten kan längre förneka verkligheten.

De parallella samhällena i Sverige har kommit ut i dagsljuset. För att råda bot på gängvåldet måste Nordens ”sjuke man” börja ta sin beska medicin, skriver Arin Karapet (M).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. De senaste veckorna har hela Sverige kunnat se förorternas parallella samhällen ute i det klara dagsljuset. I Angered sätter kriminella upp vägspärrar för att kontrollera passerande bilar för andra gäng. I Hjällbo spanar ungdomar med walkie talkies åt gängen. En 12-årig flicka skjuts tragiskt ihjäl i en drive-by och en skolanställd i Lövgärdesskolan kidnappas och misshandlas.

Över hela landet ser vi hur våldet kryper ned i åldrarna, gängen vet att ju yngre du är desto generösare straffrabatter får du. I Region Syd beskriver polisen hur 80 barn mellan 8 och 14 år rekryterats av gängen för att utföra rån. 

40 kriminella klaner

Inte ens den mest migrationsvurmande miljöpartisten kan längre förneka att de parallella samhällena vi nu ser är en konsekvens av en skadligt naiv migrationspolitik. I Ekots lördagsintervju den 5 september beskriver biträdande rikspolischef Mats Löfving hur 40 släktbaserade klannätverk kommit till Sverige ”enbart med syftet att organisera och skapa systematisk kriminalitet”.

Dagarna då ideologiska skygglappar kunde dölja de parallella samhällena är förbi. Alltför många politiker har länge vägrat se konsekvenserna av den politik de förespråkat. Nu ser vi symptomen på en allvarlig diagnos som drabbat hela samhällskroppen. Våra problem handlar inte om en enskild förort eller en viss del av landet, problemen finns i nästan varje stor stad och landsända. Sverige har blivit Nordens ”sjuke man”, med en illasinnad spridning av gängvåld och parallella samhällen.

Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Ingen respekt för auktoriteter

När åttaåringar begår allvarliga brott så har både samhället och vuxenvärlden misslyckats. Många växer upp med föräldrar som också står utanför samhället, som lever i bidragens utanförskap eller inte ser till att läxorna är gjorda i tid. När föräldrar misslyckas så misslyckas oftare skolan och därefter samhället, för att det saknas en grundläggande respekt för auktoritet och äldre. 

Danmarks gängdomar har gjort mer för Rinkeby än vad den svenska regeringen gjort på länge.

I frånvaron av naturliga auktoriteter, förväntningar och krav har gängen kunnat flytta fram sina positioner. På många platser blir de ett starkare sammanhang än familjen och skolan, där de tillåts rekrytera ungdomar i allt yngre åldrar.  

Samtidigt uteblir konsekvenserna mot gängen från rättsstaten, och grövre våldsbrott kan begås eftersom det är svårt att fällas och straffen, med rabatter, snarare är en kort semester än en långtidsfängsling. Trots ett av världens högsta skattetryck möts gängen av ett så pass lamt rättsstatstryck.

Hur botar vi sjukdomen?

Hur börjar vi bota den ansatta samhällskroppen hos Nordens sjuke man? För att stoppa gängen behöver Sverige ta sin beska medicin och kasta godhetssignaleringens glädjepiller i papperskorgen. I Danmark har man länge tagit den beska medicinen genom en långvarigt stram migrationspolitik och genom att inte dalta med gängen. 

Det blev den svenska ”Dödspatrullen” varse när de möttes av den danska domstolens stränga straffsatser och minimala straffrabatter, i stället för den raka motsatsen som hade mött dem i en svensk domstol. Danmarks gängdomar har gjort mer för Rinkeby än vad den svenska regeringen gjort på länge.

Lägg migrationen på nordisk nivå

Men först och främst krävs en regering som har någon form av sjukdomsinsikt. I stället har vi en statsminister som i SVT Agenda ”inte såg det komma” och en justitieminister som i TV4 är stolt över och vill fortsätta samma linje som de senaste sex åren har lett oss rakt in i dagens läge. 

Vi måste lära oss av våra grannländer, återupprätta rättsstaten i förorterna och kraftigt begränsa migrationen till hållbara nordiska nivåer. Vi måste visa att vi står upp för alla skötsamma förortsbor mot gängen och våldet. Annars kommer vi aldrig kunna råda bot på de parallella samhällen som plågar våra förorter.


Av Arin Karapet (M)

Riksdagsledamot