Varför gör regeringen så lite för minnet av Raoul Wallenberg?

Stefan Löfven borde se till att det utlovade Raol Wallenberg center byggs, skriver debattörerna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sarah Scheller, generalsekreterare Raoul Wallenberg academy.
Foto: Julia Jane Persson
Olle Wästberg, styrelseledamot i Raoul Wallenberg academy.
Foto: Leif R Jansson/TT

Dagens situation gör att antisemitism och främlingsfientlighet dyker upp i sociala medier.

Det är märkligt att regeringen inte låter Raoul Wallenberg som förebild spela en viktig roll i skolan, skriver Sarah Scheller och Olle Wästberg från Raoul Wallenberg academy.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. I morgon är det Raoul Wallenbergs dag, som initierades för sju år sedan. Det är en dag som i Raoul Wallenbergs anda ska påminna oss alla om vikten av medmänsklighet och civilkurage också i vår tid.

Våren 1944 deporterades hundratusentals judar från Ungern till Auschwitz. Raoul Wallenberg, 31-årig affärsman, kom i juli 1944 till Budapest, gemensamt utsänd av Sverige och USA. Han kom från privilegierade förhållanden och hade kunnat leva ett bekvämt liv. Men han såg en möjlighet att göra skillnad för andra och stå upp för mänskliga rättigheter innan de ens var fastställda av FN. 

Räddade 100 000 judar

Raoul Wallenberg delade ut så kallade skyddspass till förföljda judar, han anställde massor av judar, som därigenom blev formellt lokalanställda på den svenska legationen, han ordnade så att de svenska skyddslingarna fick bo i särskilda hus, ”svenskhusen” eller ”Wallenbergstaden” i folkmun, hängde svenska flaggan utanpå och hävdade att de var diplomatiskt territorium. Raoul Wallenbergs räddningsaktioner ledde till att 100 000 av Budapests judar överlevde Förintelsen och han riskerade sitt liv i det fascistiska Ungern.

Raoul Wallenberg i Budapest 1944.
Foto: TT

När den sovjetiska Röda armén erövrade Budapest tog ryssarna Raoul Wallenberg till fånga, fängslade honom i det ökända Lubjankafängelset, där han mördades. Det djupt symboliska var att han offrade sig mot en av 1900-talets onda ideologier, i kamp mot nazismen, och föll offer för den andra, kommunismen. Kanske är vetskapen om hur Sverige misskötte det s k Wallenbergärendet en förklaring till att hans gärning blivit så lite uppmärksammad i Sverige.

Raoul Wallenberg lyfts fram över hela världen och statyer av honom finns i tio länder. Dock bara en i Sverige. Idag diskuteras statyers värde. En del menar att statyerna av Karl XII och andra krigarkungar liksom av Carl von Linne ska tas bort. Men om viktiga förebilder i Sveriges historia ska markeras borde det finnas Raoul Wallenbergstatyer. I New York finns åtta platser, monument och gator uppkallade efter honom.  

Märkligt tyst om Wallenberg i skolan

Nyligen har regeringen gjort klart att i den nya läroplanen ska antikens historia och kunskap om Bibeln finnas med. Det är bra. Men det är märkligt att regeringen inte låter Raoul Wallenberg som förebild spela en viktig roll i skolan.

Regeringen har fortsatt med finansiering av hågkomstresor till koncentrationsläger och beslutat att inrätta ett Förintelsemuseum. Rimligen bör Raoul Wallenberg finnas med i det, som han bl a gör i Holocaust Museum i Washington och i Yad Vashem i Israel. Dessutom borde statsminister Löfven hålla det löfte han gav för några år sedan om att skapa ett Raoul Wallenberg Center.

Dagens situation gör att antisemitism och främlingsfientlighet dyker upp i sociala medier. I organisationerna Raoul Wallenberg academy och Raoul Wallenberg differencemakers arbetar vi för att nå unga och med att främja civilkurage och medmänsklighet på digitala medier.

Behövs som förebild för unga

Det är angeläget att i dessa dagar då antisemitism lever kvar, liksom alla former av rasism, inse att Raoul Wallenberg är en förebild. Ett viktigt inslag under Raoul Wallenbergs dag är att stärka ungas förmåga och motivation att agera för allas lika värde. Även om unga tror på allas lika värde och de mänskliga rättigheterna, saknar de ofta förutsättningar och självförtroende att agera för värderingarna i sin vardag. 

Ett av verktygen för att stärka unga är att jobba med positiva förebilder, personer att spegla sig i och hämta kraft från. Vi behöver lyfta fler förebilder. Därför delar vi i Raoul Wallenberg academy också ut ett årligt Raoul Wallenbergpris, vilket blir offentligt i morgon.


Av Sarah Scheller

Generalsekreterare, Raoul Wallenberg academy

Olle Wästberg

Styrelseledamot i Raoul Wallenberg academy