Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen ger folk ännu en vinter utan snöröjning

Hit men inte längre – i värsta fall tar sig inte polis, brandkår och ambulans fram till de nödställda. Foto: TOMAS LEPRINCE
Helena Lindahl är C-riksdagsledamot från Västerbotten.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det är helt oacceptabelt att ansvarigt statsråd sitter och rullar tummarna samtidigt som människor på landsbygden snöar inne, får svårt att ta sig till och från jobbet och utsätts för risken att utryckningsfordon inte tar sig fram, skriver elva C-politiker från Norrland.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Det snöar redan i delar av norra Sverige och snöröjningen av enskild väg kommer inte fungera den här vintern heller. Problemen började redan vintern 2016 och uppmärksammades stort år 2017 i både riks- och lokalmedia.

Något förenklat kan man säga att problemet uppstått som en bieffekt av Trafikverkets tidshållningskrav där entreprenörerna övervakas via GPS och hotas av dryga böter vid förseningar. Konsekvensen har blivit att snöröjarna drar sig för att ta ”små jobb” eftersom dessa betalar mindre men ändå innebär en risk för försening, böter och därmed ekonomisk förlust.

Det är en byråkratisk manöver som ställer vägföreningarna inför ett val: Betala betydligt högre priser eller bli insnöade.

Sveket från minister Tomas Eneroth

Trots att situationen varit känd länge har infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) så här långt inte gjort några större ansträngningar för att komma till rätta med problemet. Istället försökte ministern – under pågående valrörelse – vilseleda befolkningen i de drabbade regionerna genom att i lokalmedia påstå att Trafikverket fått uppdraget att utreda dåvarande vinters snöröjning.

Det är kort och gott inte sant.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har vilselett den berörda befolkningen, skriver C-debattörerna.Foto: PELLE T NILSSON/SPA

I det aktuella uppdraget står det glasklart att det handlar om statliga vägar och järnvägar, vilket inte omfattar enskild väg. Det kände givetvis ministern till när han i valrörelsen utlovade att snöröjningen skulle fungera.

”Vi kan inte ha en utveckling där ambulans och räddningstjänst inte kan komma fram. Det kommer jag inte acceptera.”

Det är precis den situationen vi har nu och egentligen har haft sedan tre vintrar och ministerns uppenbart felaktiga uttalanden och den totala avsaknaden på relevanta åtgärder talar starkt för att det visst finns en stor acceptans för situationen.

Landsbygden har fått nog

Nu är anständighetens gräns passerad. Det måste vara nog nu.

Det är fullkomligt oacceptabelt att ansvarigt statsråd sitter och rullar tummarna samtidigt som människor på landsbygden snöar inne, får svårt att ta sig till och från jobbet och utsätts för risken att hemtjänst, ambulans, polis eller brandkår inte tar sig fram om det behövs.

Det är dags för Tomas Eneroth att medge sitt misslyckande, be norra Sveriges skattebetalare om ursäkt och påbörja ett arbete värt namnet för att lösa problemet.

När landsbygdens skattebetalare år ut och år in betalar för en tjänst som man i praktisk mening inte kan ta del av till följd av statlig byråkrati uppstår en situation där staten inte håller sin del av samhällskontraktet. Det är ett politiskt missförhållande som urholkar tilltron till statens myndigheter och den offentliga maktens förmåga att tillgodose medborgarnas basala behov.

Så kan vi faktiskt inte ha det.

Be Norrland om ursäkt!

Det är väldigt trist att statsrådet valt att använda frågan som valrörelsematerial samtidigt som han i verkligheten valt att lyfta handen från ärendet och lämnat en situation där Trafikverket, Riksförbundet Enskilda Vägar och ett antal entreprenörer gemensamt desperat försöker hitta en lösning på problemet.

Det är dags för Tomas Eneroth att medge sitt misslyckande, be norra Sveriges skattebetalare om ursäkt och påbörja ett arbete värt namnet för att lösa problemet.

Tiden då statsrådets dimridåer, osanningar och ursäkter fungerar har runnit ut.

Helena Lindahl (C) vägrade följa partilinjen när Löfven röstades fram

Av Helena Lindahl (C)

Riksdagsledamot, Västerbotten

Bjarne Hald (C)

Gruppledare, Arvidsjaurs kommun

Johan Gröhn (C)

Kommunalråd, Bodens kommun

Annika Andersson (C)

Kommunalråd, Vilhelmina kommun

Simon Karström (C)

Oppositionsråd, Vindelns kommun

Anna-Britta Åkerlind (C)

Kommunalråd, Örnsköldsviks kommun

Johan Andersson (C)

Kommunalråd, Sollefteå kommun

Anders Häggkvist (C)

Kommunalråd, Härjedalens kommun

Malin Bergman (C)

Kommunalråd, Krokoms kommun

Hans Jonsson (C)

Oppositionsråd, Ovanåkers kommun

Caroline Schmidt (C)

Oppositionsråd, Hudiksvalls kommun