Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen ger amnesti under kuppartade former

Jimmie Åkesson (SD), paritledare.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Jennie Åfeldt (SD), ledamot i socialförsäkringsutskottet.
Foto: SD
Jonas Andersson (SD), ledamot i migrationskommittén.
Foto: SD

Regeringen försöker – under radarn – driva igenom lättnader för de som omfattas av den så kallade gymnasielagen. Remissinstanser och övriga partier har bara fått tre dagar på sig. 

Riksdagen måste nu utnyttja den möjlighet som finns att stoppa detta, skriver Jimmie Åkesson, Jonas Andersson och Jennie Åfeldt (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Den tillfälliga migrationslagen har varit den största farsen i svensk rättshistoria. Nu presenterar regeringen ännu ett avsnitt i berättelsen om lögn, svek, och kryphål.

Lagen kom till i sviterna av migrationskrisen 2015, då till och med de mest idealistiska krafterna i Sverige tvingades möta verkligheten och erkänna att våra resurser inte var oändliga. Sverige befann sig i kris och en anpassning var nödvändig.  Det infördes därför ytterst försiktiga krav på försörjningsförmåga för att hämta hit familjemedlemmar och även vissa lågt ställda krav på arbete för att få permanent uppehållstillstånd.

Kryphål och undantag

Regeringen har sedan dess gjort allt för att underminera syftet med denna tillfälliga lag. Man har infört specialparagrafer, skapat undantag och även kryphål för att tusentals unga män utan asylskäl skulle få stanna i Sverige. Senast förra året fick tiotusentals migranter undantag från försörjningskraven. Regeringens återkommande utfästelser om ett mottagande på EU:s miniminivå klingar mer och mer falskt.

SD ser nu över alla möjligheter att genom utskottsinitiativ hitta majoritet i riksdagen för att stoppa vansinnet innan det är för sent.

Som om tidigare åtgärder inte urholkat lagen tillräckligt försöker man nu smyga in ytterligare ändringar för att fler skall få stanna. Regeln om varaktig anställning i två år halveras, i stället skall det räcka med ett ettårigt kontrakt för att få permanent uppehållstillstånd. Ett tillstånd som i praktiken aldrig kan återkallas, och möjliggör för ett snabbt svenskt medborgarskap. Så lätt säljer regeringen ut oåterkalleliga medlemskap till vårt samhälle.

Fulspelet: Bara tre dagars remisstid 

Utöver detta har regeringen också tillkännagivit att man avser genomföra ytterligare ändringar i tillfälliga lagen. De som omfattades av den så kallade gymnasielagen skall nu få ett helt år på sig att komma i arbete efter fullföljd utbildning, och bidragsjobb skall räknas som varaktig försörjning.

Samtidigt ökar klyftorna och utanförskapet, våra segregerade förorter sväller, invandrare är fortsatt fattigare och mer arbetslösa, och kommunerna slits mellan pågående pandemi och galopperande integrationsskuld. Att regeringen försöker skynda igenom ändringar under brinnande pandemi i förhoppningen om att det inte uppmärksammas är både uppseendeväckande och avslöjande. Genom att remissinstanser och övriga partier får endast tre dagar på sig att försöka stoppa detta haveri hoppas regeringen kunna driva igenom förslaget under radarn. 

Riksdagen måste stoppa vansinnet

Återigen visar Socialdemokraterna att makten och Miljöpartiets verklighetsfrånvända idealism är det enda som spelar roll. Riksdagen måste nu utnyttja den möjlighet som finns att stoppa regeringen från detta för landet destruktiva självskadebeteende. Sverigedemokraterna ser nu därför över alla möjligheter att genom utskottsinitiativ hitta majoritet i riksdagen för att stoppa vansinnet innan det är för sent. 

Politik är att vilja. Vi är väl medvetna om att de flesta partier bryr sig mer om vår partibeteckning än vad som är bra för Sverige. Det enda som krävs för att Sverige skall falla tillbaka till 2015 års katastrof är att goda människor tiger när vansinnet upprepas. Vi bjuder in alla partier som bryr sig om Sveriges framtid att samlas bakom vårt förslag och stoppa det som är på väg att ske. 


Av Jimmie Åkesson (SD) 

Partiledare

Jonas Andersson (SD) 

Ledamot i migrationskommittén

Jennie Åfeldt (SD) 

Ledamot i Socialförsäkringsutskottet 


LÄS MER: Lärare: Den obekväma sanningen om de ensamkommande 

MP-toppen om lättnaderna: ”De har blivit en del av vårt samhälle”