Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen förstår inte elförsörjningens grunder

Energiminister Anders Ygeman (S).
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mattias Bäckström Johansson är energipolitisk talesperson för SD.
Foto: SD

Sverige är i en situation med tilltagande effekt- och kapacitetsbrist i våra elnät. Regeringens symboliska energipolitik skadar näringsliv, klimat och konsumenternas plånböcker. Samhällsutvecklingen går bakåt. 

Samtidigt framhåller regeringen att vi är nettoexportör av el, uppenbarligen förstår man inte skillnaden på energi och effekt, skriver Mattias Bäckström Johansson (SD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Vi backar till i somras. Solen skiner, effektbehovet i Sverige är sedvanligt lågt. Troligtvis till och med lägre än vanligt på grund av rådande pandemi med ett samhälle som går på halvfart. Trots detta skjuter elpriset i höjden. Under juli var det nästan tio gånger högre spotpris i södra Sverige jämfört med systempriset. 

Det har aldrig varit så stora prisskillnader sedan Sverige delades in i fyra prisområden. För att få ner priset och möta behovet öppnades reservkraftverket i Karlshamn upp och började elda olja – mitt under sommaren. I brist på vind, vatten och kärnkraft är det nu lönsamt att bränna fossila bränslen under sommarhalvåren i Sverige. 

Vi har varnat för detta

Detta är anmärkningsvärt. Karlshamnsverket är ett kraftverk som vanligtvis används som reserv för vintern när behovet är många gånger större. Den här utvecklingen var dock väntad och något som vi tillsammans med många andra varnat för. 

Vad gör regeringen? Socialdemokraterna har fortsatt huvudet i sanden och hoppas på stark vind för att klara effektbehovet. Allt för att blidka sin regeringskollega, tillika Sveriges minsta riksdagsparti, Miljöpartiet. Vårdslöst minst sagt.

I somras tvingades man elda olja i reservkraftverket i Karlshamn.
Foto: Uniper

Sverige går bakåt i tiden. Under de tio senaste åren har marginalerna i kraftsystemet eroderat fullständigt och Sverige blir nu i allt högre grad blir beroende av import från smutsig kolkraft. Man får nästan gå tillbaka till början av 1970-talet för att hitta motsvarande effektbrist i prognoserna. Det är allvarligt. 

Snart blir det ännu värre

Den gångna sommaren är dock endast en försmak av vad som komma skall. Vid årsskiftet stängs ytterligare en fullt fungerande kärnkraftsreaktor i förtid, Ringhals 1 – allt i enlighet med regeringens symbolpolitik. Sverigedemokraterna var som första parti emot denna nedläggning, vår linje har därefter fått stöd av M, KD, och L. Det är positivt att fler partier vaknar. Sverige behöver mer kärnkraft, inte mindre.

Vilka är det då som får ta konsekvenserna av regeringens symbolpolitik? Konsumenter, näringsliv och klimat. Företag som Pågen och Lindab har tvingats ställa in planerade utbyggnader och flyttat sina investeringar till andra län eller utomlands, människor i södra Sverige har i närtid fått betala ofantligt mycket mer för sin el än människor i norr och klimatet lider när vi eldar olja samt importerar smutsig kolkraft. För Socialdemokraterna är det som vanligt makten före allt. 

SD vill rädda kärnkraften

Vi sätter Sverige först. Sverigedemokraterna leder oppositionen i kärnkraftsfrågan och vi vill satsa långsiktigt på fjärde generationens kärnkraft. Vi skulle omedelbart stoppa förtida nedläggningar av kärnkraftsreaktorer. Vi vill också stärka konkurrenskraften för kraftvärmen, tillsätta tydliga och konkreta mål för leveranssäkerheten samt minska ledtider för nya nätkoncessioner för att kunna bygga bort flaskhalsar i överföringskapaciteten. 

Vi vill även tillsätta en ny parlamentarisk utredning kring Sveriges framtida energiförsörjning med fokus på effektbalans och leveranssäkerhet. 

Vårt Sverige fungerar när vinden inte blåser

Sverige har kunskapen och potentialen att vara världsledande inom energiförsörjning. Problemet är att nuvarande och tidigare regeringar har styrts av människor som saknar mod och vision. Med vår politik kommer övergången till ett elektrifierat samhälle vara effektivt, säkert och fossilfritt. Vårt Sverige kommer att fungera även när vinden inte blåser och när solen inte skiner.


Av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Energipolitisk talesperson