Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen duckar ansvar för Musikaliska kvarteret

Regeringen och Statens fastighetsverk måste snarast ta fram lösningar för hur Musikaliska kvarteret ska kunna utvecklas, skriver Amanda Lind (MP) och Giulia Ray (MP).
Foto: OLLE SPORRONG
Två gånger har frågor ställts i riksdagen till ansvariga ministrar om hur de ämnar agera för att säkra den kulturpolitiskt värdefulla verksamheten i Musikaliska kvarteret. Båda gångerna har svaren varit luddiga och signalerat en beklämmande passivitet, skriver Giulia Ray och Amanda Lind.
Foto: Pressbild
I Musikaliska kvarteret möts uttryck av vitt skilda slag som symfonisk konstmusik, klassisk musik, elektronisk musik, akustisk jazz, popmusik och folk- och världsmusik.
Foto: Pressbild

För ett levande och dynamiskt samhälle behövs ett rikt kulturliv, och för det krävs ändamålsenliga lokaler. 

Stockholms Musikaliska kvarter är ett av naven i det kulturliv alla säger sig vilja värna – men det riskerar att gå i graven om inte regeringen agerar, skriver Amanda Lind (MP) och Giulia Ray (MP).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Fastigheten Musikaliska Akademien på Nybrokajen 11 invigdes år 1877. Det är med stor förvåning vi kulturpolitiskt engagerade miljöpartister ser hur regeringens passiva agerande nu kan tvinga Sveriges äldsta konserhus att stänga ner.

I Musikaliska kvarteret möts uttryck av vitt skilda slag som symfonisk konstmusik, klassisk musik, elektronisk musik, akustisk jazz, popmusik och folk- och världsmusik. Dessutom bedriver Blåsarsymfonikerna en omfattande barn- och ungdomsverksamhet. 

I Expressen den 22/1 beskrivs det av en rad kulturpersonligheter som att ”musikens eget sagoslott” nu hotas. Även Region Stockholm och Stockholms stad har uttryckt till kulturministern hur betydelsefullt Musikaliska kvarteret är som nav för musiken i Stockholm. Nu duckar kulturministern frågan. Det duger inte. 

Olämpligt att sälja

2019 föreslog Statens fastighetsverk (SFV) att lokalerna skulle säljas. I bred enighet markerade riksdagen att detta vore olämpligt. Förutsättningarna behövde först analyseras och de musikaliskt verksammas behov av tillgång till ändamålsenliga lokaler beaktas. 

Under pandemin drev Blåsarsymfonikerna ett omfattande utvecklingsarbete i dialog med SFV. Arbetet bedrevs i positiv anda enligt inblandade parter. SFV konstaterade i februari 2022 att en marknadsmässig hyra kräver en anpassning av lokalerna utifrån verksamheten och hyresgästens behov, oavsett hyresgäst.

Kan det vara så att denna passivitet runt renoveringen är ett sätt att påskynda försäljning av fastigheten?

Lokalanpassningarna rör bland annat fler toaletter, brandsäkerhetsåtgärder samt ett restaurangkök. Det senare skulle bidra rejält till den kommersiella grunden för verksamheterna i kvarteret. Men arbetet med utveckling av lokalerna avstannade hösten 2022. Istället aviserades Statens fastighetsverk en chockhöjning av hyran på 60 %. Att höja hyran utan möjlighet till utveckling av verksamheterna är inget annat än ett dråpslag.

Två gånger har frågor ställts i riksdagen till ansvariga ministrar om hur de ämnar agera för att säkra den kulturpolitiskt värdefulla verksamheten i Musikaliska kvarteret. Båda gångerna har svaren varit luddiga och signalerat en beklämmande passivitet. Man har hänvisat till SFV och till analysen som regeringskansliet ska göra inför en eventuell försäljning. 

Regeringen ansvarig

Men ansvaret för SFV ligger hos regeringen. Hur kommer det sig att SFV har övergivit den plan som arbetats fram i bred samstämmighet? Varför höjs hyran utan att först göra något åt lokalerna? Varför använder man inte sig av möjligheten man har enligt direktiven till anpassad hyra?  

Kan det vara så att denna passivitet runt renoveringen är ett sätt att påskynda försäljning av fastigheten? Som miljöpartister med stort engagemang för kulturfrågor och ett levande kulturliv finner vi regeringens svepande och undvikande formuleringar oacceptabla.

Den långsiktiga lösningen ligger inte i höjda kulturstöd. Kulturanslagen är ämnade för kulturverksamhet, inte höjda hyror till offentligt ägda lokaler - det blir finansiell rundgång. 

Regeringen och Statens fastighetsverk måste snarast ta fram lösningar för hur Musikaliska kvarteret ska kunna utvecklas. Om alla inblandade sätter sig ner med en konstruktiv vilja, borde en lösning stå att finna. Det är absurt att en kulturpolitiskt värdefull verksamhet som alla säger sig vilja värna och som har möjlighet att utvecklas och stå på egna ben kommersiellt, nu riskerar att slås i spillror.


Av Amanda Lind (MP)

kulturutskottets ordförande, Riksdagen

Giulia Ray (MP)

Gruppledare i kulturnämnden, Region Stockholm 

Amanda Lind (MP) om att lämna regeringen: ”Väldigt tråkigt”

Ur arkivet: Kultur- och idrottsministern: ”Det enda beslutet som Miljöpartiet kunde ta”
0