Stefan Löven och Ylva Johansson blundar för det nya untanförskapet, skriver Elisabeth Svantesson och Rasmus Törnblom. Foto: Suvad MrkonjicStefan Löven och Ylva Johansson blundar för det nya untanförskapet, skriver Elisabeth Svantesson och Rasmus Törnblom. Foto: Suvad Mrkonjic

Stefan Löven och Ylva Johansson blundar för det nya untanförskapet, skriver Elisabeth Svantesson och Rasmus Törnblom.

 Foto: Suvad Mrkonjic
Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M). Foto: Anna-Karin NilssonElisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M). Foto: Anna-Karin Nilsson

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson (M).

 Foto: Anna-Karin Nilsson
Rasmus Törnblom, förbundsordförande MUF.Rasmus Törnblom, förbundsordförande MUF.

Rasmus Törnblom, förbundsordförande MUF.

Regeringen blundar för utanförskapet

Publicerad

Ylva Johansson menar att regeringen tar flyktingkrisen på allvar. Gott så.

Problemet är att regeringens politik inte kommer att leda till att det nya utanförskapet minskar.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

SLUTREPLIK.

Tvärtom medger regeringen att deras egen skattepolitik kommer att bidra till ett minskat arbetsutbud, vilket förväntas dämpa utvecklingen av antalet arbetade timmar och BNP. Löfven och Johansson blundar för det nya utanförskapet, där unga utan gymnasieutbilning och utrikes födda, har svårt att få det första jobbet.

Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda är redan i dag större i Sverige än i många andra länder – Sverige står nu därför inför en stor utmaning. Medan Ylva Johansson presenterar gammal politik för att försöka möta nya utmaningar har vi omprövat vår integrationspolitik och lägger nu konkreta förslag för att skynda på vägarna till jobb.

 

Moderaternas första-jobbet-anställning för nyanlända skapar enklare vägar till det första jobbet och med ett förstajobbet-avdrag ökar vi drivkrafterna för fler att ta det första jobbet. Den som kommer till Sverige har ett ansvar för sin integration och etablering. Därför vill vi införa en utbildningsplikt och ställa högre aktivitetskrav på den som erhåller etableringsersättning eller försörjningsstöd.

Samtidigt vill vi öka drivkrafterna att gå från bidragsberoende till jobb genom en stärkt jobbstimulans - regeringen väljer tvärtom att ta bort jobbstimulansen vilket minskar drivkrafterna till jobb. Detta riskerar att fördjupa bidragsberoendet. Vi välkomnar att arbetsmarknadsministern ser jobb som nyckeln till integration. Men dessvärre går hennes politik i otakt med tiden. Det nya utanförskapet finns på riktigt och växer. Det är tydligt att regeringen har fel förslag för att möta detta.

 

Elisabeth Svantesson

Arbetsmarknadspolitisk talesperson (M)

 

Rasmus Törnblom

Förbundsordförande MUF

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag