Gulan Avci, Liberala kvinnor. Foto: Lena Larsson.Gulan Avci, Liberala kvinnor. Foto: Lena Larsson.
Gulan Avci, Liberala kvinnor.  Foto: Lena Larsson.
Sara Mohammad. Foto: IZABELLE NORDFJELLSara Mohammad. Foto: IZABELLE NORDFJELL
Sara Mohammad.  Foto: IZABELLE NORDFJELL

Regeringen är tondöv när det gäller kvinnors rättigheter

Publicerad

På samma sätt som vi pratar om rätten att bära slöja måste vi också prata om friheten att inte behöva bära slöja, skriver Gulan Avci och Sara Mohammad.

I efterdyningarna av slöjdebatten som briserat i samband med regeringens statsbesök i Iran, aktualiserades på nytt när liberalernas partiledare, Jan Björklund debatterade slöjan i söndags i Agenda. Den som trodde att debatten var över misstog sig. 

Vi undrar om halva befolkningen är tvingad att bära hatt i Sverige?

I går visade den feministiska regeringen en häpnadsväckande okunnighet när finansminister Magdalena Andersson, forskningsminister Helen Hellmark Knutsson, jämställdhetsminister Åsa Regner la upp en bild när alla bar hatt och undrade vad Björklund tycker om det eftersom han hade så starka åsikter om statsråd som bär slöja. 

Vi undrar om halva befolkningen är tvingad att bära hatt i Sverige? Finns det moralpoliser inne på Rosenbad som tvingat er att sätta på er hatt? Är hatten en del i det förtryck där ni nu måste skilja er från era äkta män för att i stället låta era föräldrar välja er make åt er? Nej? I så fall är det inte samma sak

 

LÄS MER: Regeringen i slöja är ett slag i ansiktet på förtryckta kvinnor 

 

På samma sätt som vi pratar om rätten att bära slöja måste vi också prata om friheten att inte behöva bära slöja. Religionsfriheten innebär rätten att praktisera sin tro men också friheten att slippa religionen. Vi måste våga se den ofrihet som många kvinnor lever under och våga protestera mot den. Det är en frihetsinskränkning att tvingas på en religion och kläder som man inte vill ha. Det kan vi inte acceptera! Bakgrunden till slöjdebatten i Agenda är regeringens statsbesök i Iran. Jan Björklund (L) blev mycket uppmärksammad efter att han kritiserade de kvinnliga statsrådens beslut att ha på sig slöja under statsbesöket i Iran. Regeringen har i gengäld svarat med att när man åker till andra länder så måste man ta seden dit man kommer. 

De enda som vinner på det är islamister och rasister.

Men är det inte dags att vi ser slöjtvånget i Iran för vad det är: Inte som det iranska folkets sed utan som regimens vapen mot kvinnors fri- och rättigheter. Varför säger inte den feministiska regeringen att det är regimens lag de vill följa i stället för att torgföra det som iransk kultur? 

Allt för länge har allt för många av rädsla för att bli stämplade som rasister eller som islamofober undvikit att ta i värderingsfrågorna. De enda som vinner på det är islamister och rasister. När de tillåts föra taktpinnen i debatten hamnar vi i ett läge där nyanserna försvinner och allt är svart eller vitt. Där kritik mot slöjan omedelbart klassas som rasism. 

 

LÄS MER: Tack Sverige för att ni vill samarbeta med Iran

 

Förlorarna är alla de moderna och liberala muslimer som är integrerade i Sverige och som vill leva i ett sekulärt samhälle där de kan välja att gå till moskén om de vill men strunta i det den dagen man inte känner för det. Vi måste kunna hålla två bollar i luften samtidigt. Vi vet att hatbrotten mot beslöjade kvinnor ökar och det är oacceptabelt. Precis som vi måste kunna fördöma hatbrotten mot beslöjade kvinnor i Sverige måste vi också kunna fördöma de personer som tar sig rätten att i religionens namn tvinga kvinnor mot sin vilja att bära slöja. Det är uppenbart att den feministiska regeringen är tondöv när det gäller kvinnors rättigheter. 

I våras förstod inte utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att kvinnor kunde känna sig kränkta av att män inte tog dem i hand. I höstas likställde statsminister Stefan Löven de utmaningar som kvinnor har på den svenska arbetsmarknaden med de hinder som saudiska kvinnor möter.

Och senast i går jämförde finansministern och jämställdhetsministern bärandet av hatt med slöjtvång. Det är inte värdigt en regering som kallar sig feministisk! Det vi behöver är en debatt där vi både kan prata om friheter och rättigheter. Men framför allt behöver vi en regering som förstår skillnaden mellan slöja och hatt.

Gulan Avci 

Ordförande Liberala Kvinnor 

Sara Mohammad

Grundare och ordförande för riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime      

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag