Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Rätt politik för både landsbygd och stad"

Markus Uvell skrev på Sidan 4 i Expressen i går.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Markus Uvell behöver nyansera sin bild av Centerpartiets problem, för det största problemet är inte att vi tappat landsbygdsfrågorna. Där har vi, som Uvell själv påpekar, ett monumentalt stöd. Ett större problem är att vi under 40 år i stort sett utraderas i många större städer. Att C nu försöker ta plats både på landsbygden och i städerna är alltså inget nytt, utan ett försök att gå tillbaka till normalläge. Jämför man 1976 och 2010 års val ser man detta tydligt. 1976 fick Centerpartiet 27 procent i Malmöområdet, 16 procent i Göteborg och över 20 procent i Trelleborg. 2010 var stödet i dessa städer under fyra procent. Analysen från många debattörer innehåller också ett visst mått av storstadsöversitteri.

Att betongpartierna M och S nu försöker föra en politik även för landsbygden möts inte av oförstående debattartiklar, men när kusinen från landet även talar om städernas utmaningar är det tydligen ytterst problematiskt. Det är en myt att det finns olika lösningar för städerna och landsbygdens utmaningar. Svensk politik behöver hållbara idéer för hela landet, inte speciella landsbygds eller stadsförslag. Idéerna att ge människor mer makt över sina egna liv och att låta hårt arbete löna sig har varken ett bäst före-datum eller postadress. De kan fungera både på bondgården och i storstaden. Kan Centerpartiet formulera en tydlig politik kring dessa idéer så kommer man återigen kunna locka både jordbrukaren och storstadsjuristen.

Hannes Hervieu är förbundsordförande för Centerstudenter