Markus Uvell skrev på Sidan 4 i Expressen i går.
Markus Uvell skrev på Sidan 4 i Expressen i går.

"Rätt politik för både landsbygd och stad"

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Markus Uvell behöver nyansera sin bild av Centerpartiets problem, för det största problemet är inte att vi tappat landsbygdsfrågorna. Där har vi, som Uvell själv påpekar, ett monumentalt stöd. Ett större problem är att vi under 40 år i stort sett utraderas i många större städer. Att C nu försöker ta plats både på landsbygden och i städerna är alltså inget nytt, utan ett försök att gå tillbaka till normalläge. Jämför man 1976 och 2010 års val ser man detta tydligt. 1976 fick Centerpartiet 27 procent i Malmöområdet, 16 procent i Göteborg och över 20 procent i Trelleborg. 2010 var stödet i dessa städer under fyra procent. Analysen från många debattörer innehåller också ett visst mått av storstadsöversitteri.

Att betongpartierna M och S nu försöker föra en politik även för landsbygden möts inte av oförstående debattartiklar, men när kusinen från landet även talar om städernas utmaningar är det tydligen ytterst problematiskt. Det är en myt att det finns olika lösningar för städerna och landsbygdens utmaningar. Svensk politik behöver hållbara idéer för hela landet, inte speciella landsbygds eller stadsförslag. Idéerna att ge människor mer makt över sina egna liv och att låta hårt arbete löna sig har varken ett bäst före-datum eller postadress. De kan fungera både på bondgården och i storstaden. Kan Centerpartiet formulera en tydlig politik kring dessa idéer så kommer man återigen kunna locka både jordbrukaren och storstadsjuristen.

Hannes Hervieu är förbundsordförande för Centerstudenter

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag