"Rätt jobb men fel pr-byrå, Persson"

Publicerad
Uppdaterad
Att gå från politik till det privata näringslivet behöver inte betyda att sälja ut sig själv, sina idéer eller sina gamla värderingar. Men en del av pr-branschen kan med rätta uppfattas som "smutsig". En del byråer presenterar inte sina kunder och medarbetare öppet. JKL, där Göran Persson nu börjar, är ett sådant företag.
Det skriver i dag HANNA ZETTERBERG STRUWE, före detta riksdagsledamot för vänsterpartiet och numera kommunikationsstrateg och pr-konsult.
Kommer du, Göran Persson, att redovisa dina uppdragsgivare och dina uppdrag? Vems intressen kommer du att företräda? undrar hon.
Göran Persson lämnar politiken och går till en av pr-branschens största företag. Det har många gjort före honom – varför blir det ett sånt liv? Antagligen för att pr-branschen har ett rykte om sig att vara intrigerande och fulspelande. Bilden av pr-konsulter är att de lurar på omvärlden åsikter och uppfattningar utifrån sina kunders intressen. Det är inte vad vi förväntar oss av en tidigare statsminister och socialdemokratisk förgrundsfigur.
En del av pr-branschen kan med rätta uppfattas som ”smutsig”.
Branschen har gjort ett uruselt jobb med att förmedla vad man egentligen gör, vari den verkliga kompetensen ligger och hur man arbetar. Många gillar att förstärka bilden av att det man gör är så himla hemligt och viktigt att det inte går att prata om. Många företag vägrar att tala om sina kunder – de vill inte nämna deras namn, än mindre vari uppdraget består. En del presenterar inte heller sina medarbetare öppet. JKL är ett sådant företag.

Men vad är lobby egentligen?
I mina ögon är det att påverka attityder i syfte att till exempel förändra politiska beslut.
Ibland i direkt kontakt med politiker, andra gånger genom att påverka politiken via att förändra allmänhetens uppfattning i frågan. På vägen krävs satsningar och underlagsarbete som att utarbeta en strategi för hur målet ska nås eller att ta fram tydligare omvärldsanalyser och kartläggningar av hur opinionen ser ut eller att träna företagets styrelse i mediekontakter. Kanske behöver man bli bättre på att kommunicera via pressmeddelanden eller debattartiklar. Detta blir också en del av uppdraget och en konsults arbetsuppgifter.
Jag har precis som Göran Persson min bakgrund inom politik och föreningsliv och satt i riksdagen 1994–1998 men jobbar sedan fyra år som konsult med inriktning på strategisk kommunikation, opinionsbildning och påverkan.

Lobby är för mig en demokratifråga – alla ska ha kunna göra sin röst hörd! De demokratiska grundpelarna urholkas om inte redskapen för kommunikation blir tillgängliga för alla, även intresseorganisationer med mindre ekonomiska marginaler.
Har man något viktigt att säga ska konsulter som jag göra det möjligt att få till exempel politiker att lyssna. Politikernas roll ska och kommer alltid att vara att prioritera och fatta besluten i sak, det är för mig oerhört centralt, men jag tror också att politiken behöver inspel utifrån i form av såväl intressanta idéer som expertkunskap från organisationer och personer med en annan kompetens.
Min uppgift är att stärka intresseorganisationer, stiftelser och företags möjligheter att kommunicera sitt budskap på bästa sätt!
Men varför är det trots allt anmärkningsvärt med Göran Perssons val att gå in i pr-branschen? Han säger att han inte ska arbeta med varken påverkan eller lobby. Det blir inte trovärdigt! Vad ska han då göra?
Att använda sina kunskaper för att kommunicera med rätt folk vid rätt tillfälle och rätt argument eller guida företag i den politiska processen och aktuella dagordningen är ju det han kan förväntas vara bra på. Varför tror han att JKL vill ha honom? Ska han kränga gympadojjor eller få oss att äta mer popcorn? Knappast!

Eftersom Persson ska jobba med kommunikation och påverkan så borde han tydligare ha ställt sig frågan om de principer som präglar JKL stämmer överens med den egna övertygelsen. Att jobba som konsult med strategisk kommunikation och påverkan kräver precis som i politiken att man gör tydliga val: Vill jag vara öppen med mina kunder? Vill jag vara öppen med mina uppdrag? Vill jag sälja produkter eller idéer om samhällsförändring? Vems intressen vill jag företräda?

Jag tycker att det
är bra om människor generellt sett kan förflytta sig mellan olika samhällssfärer. Alla borde byta perspektiv och arbetsuppgifter åtminstone någon gång under sitt yrkesliv. Men att gå över till det privata näringslivet behöver inte betyda att man måste sälja ut sig själv, sina idéer eller sina gamla värderingar. Tvärtom ställer det fortsatt höga krav på att man håller fanan högt!
Kommer du, Göran Persson, att redovisa dina uppdragsgivare och dina uppdrag? Vems intressen kommer du att företräda?

HANNA ZETTERBERG STRUWE
Hanna Zetterberg Struwe är kommunikationsstrateg i nätverket kring Rådhusgruppen. Hon arbetar med främst med opinionsbildning. Tidigare riksdagsledamot för vänsterpartiet och med i partistyrelsen.
"JKL är en väldigt uttalad blå byrå, medan Rådhusgruppen och Westander PR är de två byråerna som jobbar bra när det gäller öppenhet och bredd i politisk kompentens. Göran hade varit mer än välkommen till oss om han hade valt att vilja jobba med fackföreningar och miljörörelsen."
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag