Anders Wallner. Foto: ERIK NYLANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNAnders Wallner. Foto: ERIK NYLANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Wallner. Foto: ERIK NYLANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
NMR:s ledare SImon Lindberg håller tal i Almedalen. Foto: Sven LindwallNMR:s ledare SImon Lindberg håller tal i Almedalen. Foto: Sven Lindwall
NMR:s ledare SImon Lindberg håller tal i Almedalen. Foto: Sven Lindwall

Rätt av media att fokusera på nazisterna

Publicerad

Var ljuset på nazisterna en felaktig nyhetsvärdering? 

Är det inte ett sundhetstecken att vi som samhälle reagerar starkt på hur NMR betedde sig i Visby? skriver Anders Wallner.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Nu summeras årets Almedalsvecka och en populär spaning seglar upp – att det var fel att ge nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen (NMR) så mycket medial uppmärksamhet. Debattörer menar att nazisterna tilläts ”ta över”, kidnappa agendan och borde ha tystats ner i stället. Det tror jag är helt fel.

Stiftelsen Expo konstaterar i sin summering av veckan att radikalhögern hade en bred närvaro. Enbart NMR har omnämnts mer i media än något av riksdagspartierna under veckan - mer än till exempel C, MP och KD tillsammans. För en PR-konsult låter det säkert som en extremt bra utdelning. Man åker väl till Almedalen för att få medial uppmärksamhet? I en kolumn i Göteborgs-Posten kallas svenska journalister för ”nazisternas nyttiga idioter” genom att ge bort det mediala utrymmet och hotbilden från nazisterna kallas för ”hittepå”.

Men, vänta nu… Var ljuset på nazisterna en felaktig nyhetsvärdering? Är inte de starka reaktionerna på deras närvaro och därmed mediefokuseringen väldigt naturlig? Är det inte ett sundhetstecken att vi som samhälle reagerar starkt på hur NMR betedde sig i Visby?

På samma sätt som om någon islamistisk eller vänsterextrem våldsbejakande grupp hade fått tillstånd att ställa ut i Visby och fått gå runt och ropa ut sina extrema budskap, sabotera andras utställningar, skrämma deltagare från att vara på plats, kalla partiledare för ”landsförrädare” och hota andra besökare så tycker jag att det är helt på sin plats med både reaktioner och medialt fokus.

 

LÄS MER: Nazismen måste bekämpas på olika fronter

 

Jag var själv inte på plats i Almedalen och just därför har jag uppskattat den journalistik som rapporterat om nazisternas agerande på plats under veckan – och hur det har satts i perspektiv till högerextremismens roll i Sverige och hur det påverkar det politiska klimatet. Jag ser det som att det offentliga samtalet tog flera kliv framåt under årets Almedalsvecka. Och det händer inte varje år.

Almedalsveckans arrangörers uttolkning av demokratin – att även demokratins motståndare ska ha en ovillkorad rätt till utrymme – har nu ifrågasatts. Vi har fått se att närvaro av extremister censurerar Almedalen eftersom flera andra organisationer fick avsluta sin närvaro i förtid eller minska ner sitt engagemang. Det kommer sannolikt bli en lärdom för arrangörerna till många liknande arrangemang framöver.

Vi har som mediekonsumenter lärt oss mer om den samtida högerextrema rörelsen, genom att bli uppdaterad på hur de agerat i Visby. Det har nog varit nyttigt för många av oss. Det har skrivits intressanta analyser om hur andra partier med rötter inom nazismen kan normaliseras av de extremas närvaro. Jag njöt av rapporteringen från Mångfaldsparaden, som mig veterligen varken haft fler deltagare eller medialt utrymme.

 

LÄS MER: Hur har ni det med nazisterna i Almedalen?

 

Den hårda fokuseringen i media satte också press på de som annars brukar ha huvudrollen - riksdagspartierna. Partiledartalen fick skrivas om och de närmast plikttrogna referenserna till ”människors lika värde” växte till skarpa stycken i flera av talen där partiernas anti-rasistiska ställningstaganden fördjupades. Jag blev positivt överraskad av flera talare, inte minst Anna Kinberg Batras ”Åk härifrån Sverigehatare” som riktades till nazisterna. Flera andra politiker har i veckan gjort utspel och debatterat konkreta förslag om hur vi minska rasismen på ett sätt som jag inte sett tidigare år.

Almedalen 2017 blev ett tillfälle för medierna att bevaka extremism i allmänhet och nazism i synnerhet och för partierna att pressas till anti-rasistiska ställningstaganden. Det tycker jag är ett typexempel på hur Almedalsveckan ska fungera. Nog för att skattepolitiken, regeringsfrågan och opinionsläget fick stå tillbaka lite i år för att frågorna om demokratins kärna och mänskliga rättigheter skulle stå i centrum. Men den sortens mediala fokus vill jag gärna se mer av, inte mindre.

 

Anders Wallner

Före detta partisekreterare (MP). Tidigare studerat internationell migration och etniska relationer på Malmö högskola. Initiativtagare till rapporten omrasism.se 

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag