Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sommartal i hemstaden Sölvesborg förra helgen. Foto: JOHAN NILSSON/TTSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sommartal i hemstaden Sölvesborg förra helgen. Foto: JOHAN NILSSON/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll sommartal i hemstaden Sölvesborg förra helgen.  Foto: JOHAN NILSSON/TT
Ulf Kristersson meddelade på fredagen att han kandiderar till att bli Moderaternas nya partiledare. Relationen till Sverigedemokraterna har länge varit en stor fråga för partiet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TTUlf Kristersson meddelade på fredagen att han kandiderar till att bli Moderaternas nya partiledare. Relationen till Sverigedemokraterna har länge varit en stor fråga för partiet. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Ulf Kristersson meddelade på fredagen att han kandiderar till att bli Moderaternas nya partiledare. Relationen till Sverigedemokraterna har länge varit en stor fråga för partiet.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT
Skribenten Per Sundgren är idéhistoriker och ordförande för stiftelsen Jämlikhetsfonden, samt före detta kulturborgarråd (V) i Stockholm.Skribenten Per Sundgren är idéhistoriker och ordförande för stiftelsen Jämlikhetsfonden, samt före detta kulturborgarråd (V) i Stockholm.
Skribenten Per Sundgren är idéhistoriker och ordförande för stiftelsen Jämlikhetsfonden, samt före detta kulturborgarråd (V) i Stockholm.

Rasismen finns nedskriven i SD:s partiprogram

Publicerad

Det centrala i Sverigedemokraternas rasism är inte det biologiska arvet, utan den rätt man tar sig att sortera, gradera och dela upp folk, skriver Per Sundgren, idéhistoriker och tidigare kulturborgarråd (V) i Stockholm.

Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Frågan återkommer ständigt: Är Sverigedemokraterna ett rasistiskt parti? 

I söndags i Agenda gled Ulf Kristersson (M) undan genom att svara att han inte tror att alla deras väljare är rasister. Anna Kinberg Batra har inte tvekat att kalla SD för ett rasistiskt parti. Så vad tycker egentligen Ulf Kristersson?

Tidigare har Ebba Busch Thor sagt att det inte finns någon rasism i SD:s partiprogram. Så låt oss gå till programmet

 

LÄS MER: Muf nominerar Kristersson till partiledare 

 

Vi har, säger programmet, lika värde, men något skiljer oss åt. Det finns nämligen hos varje människa ”en nedärvd essens”. Något för de flesta gemensamt, men också något ”unikt för vissa grupper av människor”. Det finns alltså viktiga nedärvda skillnader, helt enkelt olika essens. Även om vi välvilligt ser denna essens som delvis social och kulturell snuddar vi vid ett tänkande som inte skiljer sig så mycket från en biologisk rasism.

Nu till frågan om vem som är svensk? Är det en viktig fråga? Nej, inte för riksdagens övriga partier, men för SD är frågan helt central. SD-programmet ägnar ganska många sidor åt att diskutera vad som är svensk identitet och svensk nationalitet. Detta är kärnan i partiprogrammet. Vi måste helt enkelt veta vilka som med rätta hör hemma i Sverige och vilka som inte hör hit, vilka som saknar den rätta essensen. Alla andra frågor är egentligen underordnade denna fråga.

 

Precis så här resonerar en rasist

 

En svensk är en del i den svenska nationen som utgör ”den viktigaste, äldsta och mest naturliga mänskliga gemenskapen”. Den svenska nationen utmärks av ”lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur.” 

Svensk kan man bli genom att födas in i denna nation eller genom att aktivt välja att uppgå i den. Men det räcker inte att födas i Sverige. Du måste födas av ”svensktalande föräldrar”, men inte heller det räcker, dessa svensktalande föräldrar måste nämligen ha ”en svensk eller nordisk identitet”.

 

LÄS MER – Damberg och Ygeman: Därför saknar vi Nya Moderaterna

 

Saknar du denna identitet (essens) kan du ändå välja att aktivt uppgå i den svenska nationen för att bli ”assimilerad till den svenska nationen”. Men då krävs att du som inte är född här med rätt identitet talar ”flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation.”

Jag förstår att jag som ateist, internationalist och totalvägrare omöjligt kan kvalificera mig som svensk. Programmet har tänkt på det. Jag kan nämligen genom att ”byta lojalitet, språk, identitet eller kultur” upphöra att vara en del av den svenska nationen. I Sverige finns nämligen inte en utan flera nationer. Även dessa osvenska personer, bland andra judar och samer, är enligt programmet ”medborgare i den svenska staten”, men de bör inte bli för många. Svenska medborgare delas in i ett A- och B-lag. Till A-laget hör de som har svensk nationalitet.

Precis så här resonerar en rasist. Men det centrala i denna rasism är inte det biologiska arvet, utan den rätt man tar sig att sortera, gradera och dela upp folk. Historiskt har denna uppdelning byggt på tron att det finns biologiska raser. Nu när vi vet att så inte är fallet måste rasisterna hitta andra kriterier och det är precis detta som är det centrala inslaget i Sverigedemokraternas partiprogram: svenskheten. För att kvalificera dig som riktig svensk räcker det inte med att du är svensk medborgare, laglydig och betalar skatt – du måste dessutom besitta den identitet som gör dig till en del av den svenska nationen.

 

Av Per Sundgren

Idéhistoriker och ordförande för stiftelsen Jämlikhetsfonden, före detta  kulturborgarråd (V) i Stockholm.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag