Den som just nu bär ansvaret för att främlingsfientlighet fått en plats i politikens finrum är Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt, skriver Hanif Bali.
Den som just nu bär ansvaret för att främlingsfientlighet fått en plats i politikens finrum är Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt, skriver Hanif Bali.

Rasismen är ditt ansvar nu, Juholt

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.
Mitt hår är mörkt. Min hud är solbränd också på vintern. Mina föräldrar är muslimer. Jag har fått åka hem när mina vänner blivit insläppta på krogen. Jag talar persiska. Sökte jag ett jobb skulle jag göra det som Karl för att inte bli nekad intervju. Jag väljer plats längst fram i flyg­- planet för att slippa möta alla ängsliga blickar. Den 24 ­december firar jag Kristi födelse med en glöggfylla och fejkat uppskattande av Kalle Ankas urgamla jul. När jag ensam på väg hem möter gäng med rakade huvuden fryser jag till is.
Att betraktas som främling i sitt eget land är olika svårt olika dagar. Olika svårt för olika personer. En del ger upp, några får aldrig chansen. Vissa försöker inte ens. Men de flesta av oss försöker - och som vi gör det.
För att lyckas bättre själva, och för att hedra och förbättra den fristad vi har fått i Sverige. För många är utmaningen stor. Språket är svårt, åldern kanske hög och blygheten finns där. ­Rädslan gnager, bryta med de traditioner man ­faktiskt kan samtidigt som man oroar sig för att inte bli ­välkomnad in i de nya?
Ängslan över att inte riktigt kunna vägleda eller hjälpa sina barn gör att man drar sig undan. Skammen för att göra fel gör att man ibland inte gör något alls.

Till de problemen kommer fördomar, rasism och att skuldbeläggas. Att bli berövad sin person och få den ersatt med en fiktion. "Juden", "­turken", "zigenaren", "albanen", "­muslimen": De främlingsmyter som fått bära skuld för allt dåligt i samhället har genom historien varit många - och konsekvenserna av den retoriken mer eller mindre förkrossande.
I den offentliga debatten är Sverigedemokraterna relativt subtila. På nätet blir bilden en annan. Här ges hatet och skuldbeläggandet fritt spelrum. Sättet att organisera sig har varit likadant överallt och i alla tider - eliten tänjer på gränserna men håller sig inom dem medan anhängarskaran rättframt sprider propagandan.
Plötsligt, en dag, har gränserna sprängts eller suddats ut. Plötsligt har humanismens ­fördämningar brustit.

Jag vet att jag i följande stycken argumenterar i egen sak. Jag vet också att sådant sällan uppskattas. Ändå måste jag göra ett försök. För många har tyst sett på när främlingshat och extremism ­normaliserats i Sverige.
För sommaren 2011 heter ­förgrundsfiguren för denna normaliseringsprocess inte ­Jimmie ­Åkesson. Den som just nu bär det yttersta ­ansvaret för att främlingsfientlighet fått en plats i svensk politiks finrum är Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt.
I valet var alliansens budskap tydligt: Låt det största blocket styra. De rödgröna var ännu tydligare och lovade: Aldrig någonsin, aldrig någonstans, samarbeta med Sverige demokraterna.
Varför? Vanliga partier kan göra upp i sak­frågor och behålla sin ideologi, men uppgörelser med sverigedemokrater bidrar till att normalisera deras människosyn.

En reglering, ett bidrag, en skattehöjning i utbyte mot förlorad humansim. Lite energi åt det egna partiet i utbyte mot en brusten fördämning.
I många av våra grannländer har rasistiska ­partier blivit rumsrena med hjälp av förhandlingsutbyten med de etablerade partierna. I Sverige hävdar Håkan Juholt att de rödgröna bara ­driver oppositionspolitik. I själva verket förbereder han en kupp som ger makten över ekonomin till Sverige­demokraterna.
Håkan Juholt har fortfarande chansen att stå emot. S-ledaren kan acceptera att hans förslag att rösta ner det femte jobbskatte avdraget bara kan vinna majoritet om han gör gemensam sak med Sverige demokraterna - och samtidigt säljer ut anständigheten.

Än finns tid att agera. Ännu har det islamofoba hatet inte blivit ­normalt. Vi kan fortfarande ta tillbaka det offentliga samtalet. Men då måste Juholt vakna och leva upp till Mona Sahlins löfte efter valet: "Aldrig någonsin, någonstans, någon gång samarbeta med Sverigedemokraterna".
Vem väcker honom? SSU, som drivit ett ­antirasistiskt arbete i årtionden? Liza Marklund, som så gärna ville att S skulle vinna valet? Jonas Gardell, jag gråter och skrattar till dina mästerverk, är det verkligen meningen att ditt parti ska göra upp med SD?
Ni som tillsammans med Olof Palme gjorde Sverige känt som toleransens land. Ni som, när andra var fega, bekämpade apartheid. Ni måste finnas.

HANIF BALI

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag