Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rånvåg mot barnen – då värnar MP om förövarna

Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.
Foto: OLLE SPORRONG
Ingemar Kihlström är rättpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Med Miljöpartiets attityd kommer vi inte att kunna möta den rånvåg som just nu sköljer över våra barn. 

Det är en skymf mot brottsoffren. Än värre är att Stefan Löfven tillåter det, skriver Ebba Busch Thor och Ingemar Kihlström (KD).

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Rån. Ordagrant betyder det att med våld eller hot om våld ta någon annans egendom. Men det finns en djupare och viktigare betydelse. Känslan av att inte vara fredad, att vara någon annans byte. Att man när som helst kan bli inte bara bestulen utan även förnedrad.

Den känslan sprider sig snabbt i ett samhälle, även till den som själv inte blivit utsatt. Det kan handla om föräldern som känner att de måste hämta sina barn med bil från simningen eller fotbollsträningen en kilometer bort. Eller barnet vars kompis inte vill följa med hem efter skolan för att slippa gå själv hem senare på kvällen.

Skadar själen och tryggheten

Så fungerar den här sortens brottslighet. De ekonomiska skadorna är för det mesta relativt överkomliga. Skadorna på själen, på samhällsväven, på känslan av trygghet och gemenskap, går betydligt djupare. Fler och fler börjar se sig över axeln. Ungdomar börjar dölja attraktiva märken på sina kläder. Slutar röra sig ute ensamma. Eller slutar gå ut helt efter mörkrets inbrott.

När vi nu läser att anmälningarna om rån mot barn ökar kraftigt, med ofattbara 31 procent under 2018, så är det en direkt samhällsfarlig brottslighet vi har att hantera. Preliminära siffror visar att 2019 kan ha varit ännu värre. Det handlar alltså inte om någon tillfällig epidemi.

KD har kämpat för förändring

Det har inte saknats tillfällen att göra något åt problemen. Vi kristdemokrater har arbetat i riksdagen för att få till speciella visitationszoner där polisen kan visitera även personer som inte är misstänkta för brott, något som har fungerat väl i Danmark. Vi har även försökt förmå regeringen att avskaffa mängdrabatten för den som döms för flera brott samtidigt och även slopa ungdomsrabatt för myndiga kriminella. Dessutom har vi försökt få regeringen att sänka gränsen för häktning, så att den som redan gripits för rån inte släpps på fri fot fram till rättegången och därmed ges chansen att råna fler.

Miljöpartiet en bromskloss

Regeringen har varit kallsinnig. Framförallt gäller det Miljöpartiet, som var rummets bromskloss när de blocköverskridande förhandlingarna om insatser mot gängvåldet bröt samman i höstas. Förmodligen hade de borgerliga partierna kunnat enas med Socialdemokraterna. Men Miljöpartiets naivitet kunde vi omöjligt kompromissa med. Rasmus Ling, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, har tagit varje chans att argumentera för lägsta möjliga straff. Till exempel ansåg han att vi var ”villiga att offra andra människors väl och ve”, när jag argumenterade mot straffrabatter. Då var det alltså inte brottsoffrens väl och ve han syftade på, utan brottslingarnas.

Miljöpartiets Rasmus Ling.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

En sak är säker: med den attityden kommer vi inte att kunna möta den rånvåg som just nu sköljer över våra barn. Malmöpolisen har rapporterat att rånarna kallar medelklassområdet för ”skafferiet”. Ferhat Kalkan, gruppchef på Farstapolisen i södra Stockholm, säger till SVT att föräldraansvaret ofta saknas, att vårdnadshavarna inte förstår vad deras ungdomar gör.

MP skymfar brottsoffren

I det läget, när enskilda människor brister, måste statsmakten vara stark och effektiv. Att som Miljöpartiet söka med ljus och lykta efter varje tänkbar ursäkt att inte göra något är en skymf mot brottsoffren. Än värre är att Stefan Löfven tillåter det.

Sverige behöver en regering som vågar och orkar bekämpa rånvågen med full kraft, i stället för att stå och bita på naglarna. Det duger inte med en regering där den röda delen säger att rån ”inte är okej” medan den gröna säger att det är insatserna mot rånen som inte är det.


Av Ebba Busch Thor

Partiledare KD

Ingemar Kihlström

Rättspolitisk talesperson KD

Så många brott anmäldes i Sverige 2019: