REPLIK. Ibn Rushd är ett av Sveriges statsbidragsberättigade studieförbund. Vi sysslar med folkbildning som stärker människor och därigenom demokratin. Ranstorp, Carlbom och Hyllengren ingår i en skara tyckare som tagit för vana att presentera problematiska påståenden om oss, främst om att vi skulle ingå i en islamistisk sammansvärjning. Nu handlar det i stället om medlems- och samarbetsorganisationer som uppges ha problem med sin demokratisyn.
Konspirationsteorin om att svenska, demokratiskt uppbyggda organisationer skulle styras av Muslimska brödraskapet (MB) är inte ny och har tillbakavisats av oss många gånger. Även uppgifterna om våra samarbetspartners saknar till stora delar substans. Kring detta har vi tagit fram ett faktaunderlag som våra bidragsgivare är mer än välkomna att ta del av.
Nolltolerans mot antisemitism
Vad gäller Tawfeeq As Sayegh så är hans antisemitiska uttalanden givetvis något vi tar starkt avstånd ifrån – han gör det i dag även själv. Ibn Rushd har nolltolerans mot alla former av antisemitism och verkar tvärtom aktivt för att främja tillit mellan judar och muslimer.

Eritreanskt kulturforums sommarläger bjuder på familjeaktiviteter, folkbildning och andlighet, men aldrig politik. As Sayegh bjöds in därför att han är en välkänd koranrecitatör. Ranstorp, Carlbom och Hyllengren har lyckats hitta den svårfunna information vi missat i vår research – förklarligt med tanke på hur mycket tid de tre debattörerna lägger på att leta efter saker som kan läggas oss till last.
Medspelare i hetsjakt
Ranstorp, Carlbom och Hyllengren är medspelare i en hetsjakt på Ibn Rushd där även SD är drivande och som redan fått konsekvenser i form av demokratiskt tveksamma beslut. I det här fallet utger den sig dessutom för att vara forskning. Vi har tidigare visat hur debattörerna bygger sin argumentation kring MB på ytterst problematiska källor. Inte heller nu ser vi någon genuin oro eller något intresse för att nå fram till sanningen – i så fall hade samtalet självfallet förts på andra ställen än Expressen Debatt.
Skribenterna har sin egen agenda som handlar om att sätta stopp för minoriteters organisering kring identitetsfrågor. Vi har vår, som handlar om att utveckla demokratin. Ibn Rushd är en viktig del av folkbildningen därför att vi når ut till marginaliserade grupper som många andra har svårt att nå.
I våra föreningsutbildningar ges nycklar till demokratiskt engagemang och i våra studiecirklar växer förståelsen för de olika sätt som finns att betrakta världen på. Alla föreningar vi samarbetar med vill vara en del av den svenska demokratin, i detta är Ibn Rushd en självklar följeslagare.
Vilket samhälle vill Ranstorp & co ha?
Vi ställer oss frågande till vilket Sverige som Ranstorp, Carlbom och Hyllengren vill se – är det ett Sverige där extremism växer till på grund av att det etablerade samhället stänger ute alla som inte räknas som tillräckligt demokratiska?
Inom folkbildningen är det grundläggande att tro på människors potential och att bereda plats för möten mellan oliktänkande. Vi tar vårt ansvar som studieförbund och har inom ramen för dialogprojektet Amanah bjudit in As Sayegh till samtal om antisemitism och judehat.
Samtal är nyckeln till mycket och vi är tacksamma gentemot de bidragsgivare som nu hör av sig därför att de vill förstå vad som ligger bakom kritiken mot Ibn Rushd. På så vis kan vi gemensamt föra demokratin framåt. Hos Ranstorp, Carlbom och Hyllengren ser vi däremot varken en sanningssökande ambition eller en vilja att faktiskt utveckla folkbildningen och demokratin. Deras agenda är en annan.
Av Alve Högman
Förbundschef Ibn Rushd
Zana Muhammad
Förbundsordförande Ibn Rushd
LÄS MER: Vi skärper kontrollen av studieförbunden – kriminella nätverk vill åt statsbidragen