Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Radiotjänst gröper ut tv-licensens legitimitet

Eva Hamilton vill införa tv-licens även för datorer och surfplattor.
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

I går avslöjades att Radiotjänst har börjat jaga in tv-avgifter för datorinnehav. Tilltaget visar hur absurd tv-licensen är i en tid då allt fler produkter visa tv-sändningar. Den enda rimliga vägen är att skrota tv-licensen och att finansiera SVT, UR och SR med en skatt.

När SVT började sända de så kallade linjära kanalerna via internet var det många som oroade sig över att man skulle behöva betala tv-avgift för datorn. Något SVT:s Eva Hamilton förnekade. Hon menade då att man skulle avvakta i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur tv-avgiften ska konstrueras. Men trots detta har nu Radiotjänst börjat jaga in tv-avgifter bland datoranvändare.

Vad man än tycker om detta är tilltaget egentligen en logisk utveckling givet dagens finansiering. För om en smartphone, surfplatta eller dator med internetuppkoppling kan ta emot tv på samma sätt som en vanlig tv, varför ska inte de också vara avgiftsbelagda?

Problemet är bara att kopplingen mellan innehav av en surfplatta och att använda surfplattan till att se på SVT är långt ifrån lika självklart jämfört med att ha en tv och se på SVT. Detta är också anledningen till att surfplatteägarare inte fattar vad Radiotjänst håller på med när man ringer upp och informerar om att de ska betala tv-avgift.


Varje samtal Radiotjänst ringer gröper ur legitimiteten för licenssystemet och stärker argumenten varför public service-företagen borde finansieras via skattsedeln precis som Public service-utredningen föreslog.

Fördelen med en skattefinansiering är flera. Avgiftsskolket skulle försvinna. Skolket innebär idag ett bortfall på omkring en miljard kronor som antingen kan gå till verksamheten eller till lägre kostnad. Man skulle kunna slopa kontrollerna och därmed lägga mer pengar på uppdraget att producera ett brett utbud av tv och radio i allmänhetens tjänst. Den integritetskränkning kontrollen av tv-avgiften innebär skulle vara ett minne blott.

Den största invändningen är att programföretagens oberoende skulle minska. Detta är ett ihåligt resonemang eftersom tv-avgiftens storlek redan idag bestäms av riksdagen och att en framtida tv-skatt skulle kunna gå vid sidan om statsbudgeten utom räckhåll för klåfingriga politiker.


Att jaga alla som äger en produkt som kan ta emot SVT:s sändningar via internet är orimligt. Särskilt när det finns en lösning som skulle innebära både mer medel till public service, att kontrollerna försvann, att avgiftsskolket minskade och att programföretagens oberoende kan bibehållas. Det är dags att skrota licensen och införa en tv-skatt.


Madeleine Sjöstedt

FP, Kultur- och fastighetsborgarråd Stockholms stad