Räddningen för vänstern: Dansk migrationspolitik

Stefan Löfven (S) och Nooshi Dadgostar (V) bör snarast anamma de danska socialdemokraternas politik, menar Cyril Hellman.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT och PELLE T NILSSON/SPA
Cyril Hellman, författare, journalist och S-medlem.
Foto: Cyril Tönisberg

Öppna gränser var en naturlig del av nyliberalismen. En flyktingpolitik bör dock styras av människors behov av skydd – inte av kapitalisters behov av billig arbetskraft.

Varför har inte S och V samma nyktra syn på verkligheten som de danska socialdemokraterna? skriver författaren och S-medlemmen Cyril Hellman. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

DEBATT. Man skulle kunna se det som att en liten nyliberal debatt- och svartklubb i Stockholm, Frihetsfronten – Tritnaha (tillhåll för Anders Borg m fl av hans vänner), vilken jag själv besökte frekvent i 20-årsåldern i början av 90-talet, mestadels i jakt på partydroger, skulle få förödande konsekvenser för det svenska samhället. 

Det enda land förutom Sverige som tillämpade Alliansens nyliberala chockdoktrin så pass fullt ut var Milton Friedmans och Chicagoskolans fascistiska försökskanin Chile som senare, i fråga om skolreformen, skulle bli vår spegelbild. Chile har i dag övergett det fria skolvalet enligt svenska modellen. Vi står ensamma kvar. 

Plundring i stället för samhällsnytta

Det var samtidigt Socialdemokraterna som efter Olof Palmes död lät sin kanslihushöger ta över riktningen på den ekonomiska politiken. Finansministern Kjell-Olof Feldt hade inte den nationalekonomiska kompetensen att tygla riktningen. Det passade såväl höger som vänster att förkasta varandras ideologier till dess att de var döda. 

De företrädde efter 80-talet och murens fall egentligen samma liberala samhällsmodell. Deras intellektuella tankesmedjor bestod egentligen av samma akademiska medelklass från Stockholms innerstad. Och varför skulle inte sex läkare få slå sig ihop och äga sin egen vårdcentral? Men det blev plundring snarare än samhällsnytta när Filippa Reinfeldt sålde ut min egen vårdcentral Serafen (en av stadens största) på Kungsholmen för 700 000 kronor. Kort därefter såldes den vidare till Capio för 20 miljoner.

Stefan Jarl förutspådde utvecklingen

Regissören Stefan Jarl förutspådde i sin film ”Godheten” från 2013 dagens utveckling. Hur ett allt ojämlikare samhälle med ”vi och dom” ökar det grova våldet. I filmen talar forskarna Rickard Wilkinson och Kate Pickett om hur ett sådant samhälle även ökar sociala problem och hälsorisker. 

Man vill inte ha några thailändska bärplockare eller afghanska Foodorabud som arbetar under löneförhållanden som ingen svensk skulle acceptera.

De talar också om att i samhällen med störst ojämlikhetsklyftor finns flest influerare på sociala medier. USA och Sverige är i topp där. Vi har även fått rappare från svenska områden där medellönen är på 10 000 kronor/månaden före skatt, vilka skjuter varandra och rappar om hur mycket pengar, Guccikläder och bling bling de har. För de som inte har, drömmer om att ha.

Öppna hjärtan har gett stenhårt samhälle

Öppna gränser var en naturlig del av nyliberalismen. Perfekt med billig, närmast gratis arbetskraft. Öppna era hjärtan! Resultatet blev en förslumning av bostadsmarknad, skola och vård. Klyftorna ökade, med högerpopulism som följd. 

Det som har skett med gängskjutningar i utsatta förorter där förövare och offer ofta kommer från klansamhällen och hederskulturer ökar på främlingsfientlighet. Sverigedemokraternas grundare, Blekingekärnans uttal och agerande, inte sällan på fyllan, gör dem till ett rasistiskt parti. Men att ställa krav på nyanlända invandrare, kanske rent av större krav än på inhemska medborgare behöver nödvändigtvis inte vara rasistiskt.

Dansk socialdemokrati har svaren

De danska socialdemokraterna vill höja kvotinvandringen och samtidigt minska asylinvandringen. Jag menar att det danska mer stringenta förhållningssättet är något som det svenska vänsterblocket borde anamma. Man kan också se det som svenska Kommunistiska partiet som vill ha arbetsvillkor som är drägliga för alla arbetare. Man vill inte ha några thailändska bärplockare eller afghanska Foodorabud som arbetar under löneförhållanden som ingen svensk skulle acceptera, eller svartjobbande polska byggnadsarbetare utan arbetsskadeförsäkring som kan tyckas som basala rättigheter för en svensk arbetare. 

En flyktingpolitik bör styras av människors behov av skydd och inte kapitalisters behov av billig arbetskraft. Ingenting talar emot att ett svenskt socialdemokratiskt eller vänsterparti skulle kunna ha samma syn på de här frågorna som de danska socialdemokraterna eller svenska Kommunistiska partiet. Problemet för de senare är med all rätt allmänhetens skeptiska hållning till kommunism.  

Går inte S eller V i denna riktning bör snabbt ett nytt vänsteralternativ med fokus på arbetare och dessa frågor bildas. I annat fall är nästa års val förlorat till ni vet vilka.


Av Cyril Hellman

Författare, journalist, statsvetare, fd regeringstjänsteman och S-medlem. I höst aktuell med böckerna ”Lilla Chicago” (Bokfabriken) om gängkrigen i Göteborg tillsammans med Ali Khalil samt boken ”Stefan Jarl – intervjuer 2005–2021” (Stevali Fakta).